Dokonalá matka: Nejlepší volba, nebo pořádný průšvih

Dokonalá matka: Nejlepší volba, nebo pořádný průšvih
Zdroj: Freepik.com

Ženy se stále potýkají s tím, že chtějí být dokonalými matkami. Některé k tomu vybízí třeba i okolí nebo prostředí na sociálních sítích. Je to ale dobře? Je nutné být dokonalou matkou?

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 09. 01. 2021 14:30

Nastávající nebo aktuální matky často mají pocit, že musí zvládat tohle žonglování mezi bezchybnou matkou, skvělou manželkou, dokonalou kuchařkou a uklízečkou, a pokud možno, ještě ideální manažerkou. Všechna tahle skvělá přídavná jména je nejlepší zapomenout. Nebude ono nakonec lepší zkrátka jenom být?

Dokonalost neexistuje

Řada z nás by určitě ráda využila vysokou školu maminek, ale žádná taková není. Každé dítě je unikát, každé mateřství je unikát. Co se daří s jedním potomkem, možná nebude fungovat s tím dalším. Na roli dokonalé matky se nejde připravit a ani s tou nelepší snahou se to třeba nepodaří. Pak se marně pachtíme za něčím, co vlastně ani není potřeba. Pro koho to děláme? Pro sebe, pro okolí, pro dítě?

Okolí to může být jedno, co je podstatné, je vztah matky a dítěte a hlavně k sobě samotné.

Zapomenout na sebe není cíl

Zdravě sebevědomá matka, která se umí docenit a ví, kdo je, bude hned pro druhé zajímavější.

Žena, která jen běhá okolo druhých a neváží si vlastní osoby, pro druhé příliš inspirací nebude. A nejhorší bude vztah k sobě samé. Kromě toho, že běhá okolo domácnosti a dítěte, je potřeba nezapomínat na vlastní já. Umět si odpočinout a najít si na sebe čas. Upachtěné matky nikoho neosloví. A den? Ten má pořád jen čtyřiadvacet hodin.

Děti nasávají atmosféru

Děti jsou schopny vycítit období klidu, ale také pořádně reagují na stres. Když bude matka rozlítaná a nervózní, příliš jim to neprospěje. Kromě toho se vnímáním situací učí, co je v pořádku a obvyklé a co ne. A aby se v budoucnu staly rodiči, kteří jsou neustále ve stresu a pod tlakem, určitě nechceme.

Být spolu je to, oč běží

Aby byl člověk dokonalý, měl vše připravené, uklizené, načinčané, to vyžaduje spoustu času. To, aby byly děti spokojené, určitě neznamená, že by se domácnost měla lesknout jako zrcadlo a ony vypadat jako ze škatulky. Pak totiž dětem bude chybět to, oč skutečně stojí. O čas strávený se svým rodičem. A to je něco, co vyšperkovaná domácnost zkrátka nenahradí.

Člověk dostává spousty dobře míněných rad. Ale to, co se skutečně počítá, je úsměv na tváři dítěte.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články