Podivuhodná historie pohádek: Dvanáct měsíčků pochází z Čech, Popelka přišla z Egypta

Podivuhodná historie pohádek: Dvanáct měsíčků pochází z Čech, Popelka přišla z Egypta
Zdroj: Wikimedia Commons/Elena Ringo, CC BY-SA 3.0
Mezi nejznámější sběratele pohádek patřili bratři Grimmové.V Čechách to byla Božena Němcová......a Karel Jaromír Erben.Pohádka o Čertu a kováři může mít kořeny až v době bronzové. Božena Němcová ji u nás vydala pod názvem Neohrožený Mikeš.+ 4 fotky+ 5 fotek

Jen málo lidí si dokáže představit adventní čas a Vánoce bez pohádek. Jsou nedílnou součástí tohoto magického období, stejně jako vyzdobený stromeček, bramborový salát s kaprem a cukroví. Ne všechny příběhy mají svůj původ v Evropě. Symbol Popelčina střevíčku se objevil již ve starověkém Egyptě. Pohádka O dvanácti měsíčkách je zase ryze česká.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 01. 12. 2021 11:00

Dnes si můžeme pustit pohádku, kdykoli se nám zachce. Streamovacích služeb je na internetu více než dost. V minulosti se ale většinou předávaly ústně, a to z generace na generaci. Mezi nejčastější vypravěče patřili tuláci. Díky tomu si totiž vydělávali na jídlo.

Nejznámější sběratelé pohádek

Na samotném vrcholu sběratelů pohádek jsou samozřejmě bratři Grimmové. U nás je to Božena Němcová a Karel Jaromír Erben. Jimi zpracovaná vyprávění však měla svůj původ v mnoha koutech světa. Některá pocházela z Egypta a Indie, jiná zase z Arábie a Byzantské říše. A právě ona roztříštěnost způsobila to, že se jeden příběh vyskytoval hned v několika verzích.

Vznik pohádek jako takových nelze datovat přesně (někteří odborníci tvrdí, že pocházejí z doby železné nebo bronzové), neboť jejich historie patrně sahá do období před prvními písemnými záznamy. Jak je to ale s pohádkami, které lze časově vystopovat?

Egyptská Popelka

Příběh o Popelce zná snad každý. Odkud se ale vzal? Kromě naší verze bychom na světě našli dalších 365 variant. Alespoň to ve své studii z roku 1893 uvedla viktoriánská badatelka Marianne Cox. První záznamy o této pohádce pocházejí z desátého století, kdy se o ztraceném střevíčku vyprávělo v Číně. To se pojí s jednou opravdu brutální praktikou. „V Číně až do dvacátého století existovalo zmenšování dívčích nohou. Už i batolatům se svazovaly nožičky, aby je měla co nejmenší,” řekl etnolog Petr Janeček pro ČT 24. Domnívá se, že příběh o Popelce vychází z pověsti o Yeh-Sien, což je čínská obdoba známé pohádky.

Zároveň ale dodal, že motiv ztraceného střevíčku se objevil také ve starověkém Egyptě. Konkrétně ve vyprávění o otrokyni Rhodopis, která se provdala za faraona, do jehož klína upustil sokol střevíček. Autorem příběhu by měl být řecký zeměpisec Strabón, který jej zaznamenal ve svém spisu Geografika.

Dvanáct měsíčků

U pohádky Dvanáct měsíčků je dle etnologa Janečka skutečně velká možnost, že vznikla na území Čech. Příběh o dívce, která musí plnit nesmyslná přání zlé macechy, sepsala z lidového vyprávění Božena Němcová. V roce 1912 se pak příběh objevil na ilustracích malíře Adolfa Kašpara.

Původ pohádky se ale datuje až do předhusitského období.Nejstarší záznam pochází ze čtrnáctého století a zanechal jej mistr Klaretus, vlastním jménem Bartoloměj z Chlumce. Pohádka tehdy sloužila jako kazatelské exemplum. Byly to zábavné i poučné historky, které vyprávěli nejčastěji dominikánští a františkánští kazatelé,” dodal Janeček.

Další českou klasikou je pohádka o hloupém Honzovi. Ta ale přesahuje i do zahraničí a je rozšířená po celé Evropě. Společným jmenovatelem je hrdinova hloupost a jméno. Kromě našeho Honzy se tak můžeme setkat s německým Hansem a anglickým Johnem.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Pohádka

Ct24.ceskatelevize.cz: Pohádky, které přetrvaly tisíciletí. Kořeny některých mohou sahat až do starověkých časů nebo doby bronzové

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články