Incest, usekané ruce i kanibalismus: Původní verze pohádek bratří Grimmů je jen pro otrlé

Incest, usekané ruce i kanibalismus: Původní verze pohádek bratří Grimmů je jen pro otrlé
Zdroj: Wikimedia Commons/Dr. Meierhofer, Public Domain

Pohádky by měly vždy skončit dobře. Čteme je ostatně malým dětem. Bratři Grimmové ale měli trošku jiný přístup. Většina jejich pohádek končila spíše jako děsivý horor. Které okamžiky z jejich příběhů patří mezi ty úplně nejhorší?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 11. 07. 2021 10:00

Bratři Grimmové byli sběratelé klasických německých pohádek a mytologických příběhů. Ze staršího Jacoba se stal později vyhlášený jazykovědec. Wilhelm zůstal spíše v bratrově stínu a do dějin se zapsal „jen" jako jeho spolupracovník.

Sud plný hřebíků a jehel

Každý podvodník by měl být po zásluze potrestán, v pohádkách bratří Grimmů ale na takového člověka nečekalo vězení, nýbrž krutá smrt. V příběhu s názvem Husopaska obelstí mladou princeznu její služebná a začne se za ni vydávat. Dokonce pokukuje po princi, který čeká na skutečnou princeznu. Když vše vyjde najevo, zeptá se král proradné služky, jaký trest by si zasloužil lhář. Ona mu odpoví, že by takovou osobu vhodila do sudu s hřebíky a jehlami a nechala jej koňmi vláčet přes celé město, dokud by dotyčný nevypustil duši. A tak se i stane. Vladař jí totiž poté vyjeví, že ví o jejím podvodu.

Bezruká dívka bratří Grimmů

Pohádka Bezruká dívka vypráví o mlynáři, který neváhá dát svou jedinou dceru ďáblovi výměnou za bohatství. Má to ale ještě jeden háček. Než se tak stane, musí dceři useknout ruce. Dívka se však vykoupe a nakreslí kolem sebe křídou bílý kruh. Satanášovi to není po chuti. Požaduje, ať je další den dívka špinavá a samozřejmě bez rukou.

Druhý den má ale pekelník také smůlu. Dívka si ruce omývala svými slzami. Opět si ji nemůže odnést. Tentokrát však mlynářovi pohrozí, že pokud jí ruce neusekne, skončí v pekle místo ní on. Otec nakonec sáhne po sekyře. Ďábel ale nad ní ztrácí moc i tak, neboť si slzami omývala i pahýly. Nakonec jí Bůh ruce navrátí, a to za její zbožnost a skromnost. V úplně první verzi této pohádky však byla ještě jedna hrůzná věc - incestní vztah mezi otcem a dcerou.

Podává se malý chlapec

Manželka bohatého muže má problém s jeho synem. Neustále ho týrá a zastrašuje. Jednoho dne jí ďábel nakuká, aby chlapci uřízla hlavu, a tím se ho navždy zbavila. Žena jej poslechne, a navíc se snaží přesvědčit dceru o tom, že za jeho smrt může právě ona. Matka poté chlapce rozseká a udělá z něj guláš, který si nemůže otec vynachválit. Opět ale zasáhne Bůh, který chlapce vzkřísí v podobě ptáka. Ten maceše svrhne na hlavu obrovský kámen. Z jejích ostatků pak povstane ve své původní podobě.

Smrt a bratři Grimmové

Velmi depresivní je také příběh s názvem Jak se slepička dusila. Kohoutek se slepičkou se dohodnou, že se budou spolu dělit o veškeré jídlo. Slepička však jednoho dne objeví zrno, které chce lakomě spořádat sama, jenomže se jím udusí. Je příliš velké. Kohoutek je z toho nešťastný a chce své družce vystrojit důstojný pohřeb. Cestou potká různá zvířata, která se k němu připojí. Než však dorazí na místo, všechna umřou. O nic lépe nedopadne ani kohoutek. Umře zhroucený na rakvi slepičky.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Brothers Grimm, Grimm's Fairy Tales

Ranker.com: Shocking, R-Rated Details Found In The Original Brothers Grimm Fairy Tales

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články