Pohádkový osud krále ze Tří oříšků pro Popelku: Herec Rolf Hoppe začínal jako kočí, stal se legendou

Pohádkový osud krále ze Tří oříšků pro Popelku: Herec Rolf Hoppe začínal jako kočí, stal se legendou
Zdroj: se souhlasem České televize

Vzpomínáte na krále z pohádky Tři oříšky pro Popelku? Zahrál si jej německý herec Rolf Hoppe. Zprvu se věnoval povolání, které nenapovídalo tomu, že by nakonec získal nehynoucí slávu jako filmová hvězda. A přece se mu to podařilo.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 27. 12. 2020 13:00

Rolf Hoppe se narodil 6. prosince 1930. Byl to německý herec, který se zejména proslavil filmem Mefisto a pohádkou Tři oříšky pro Popelku. Nicméně jeho oficiální filmografie čítá až čtyři stovky filmů a více než šest dekád trvající kariéru.

Pekař a kočí

Hoppe začínal jako pekař a kočí, když se ale v roce 1949 odstěhoval do Erfurtu, začal studovat na konzervatoři. Aby se během studií nějak uživil, staral se v jednom cirkuse o zvířata. Vystupoval v Německu i zahraničí. Během své kariéry se podíval do Švýcarska, Itálie, Číny a Polska.

Častokrát byl obsazován do rolí padouchů, třeba jako ve filmu Mefisto, kde ztvárnil postavu Tábornagyho. Za tento herecký výkon získal v roce 1981 cenu akademie za Nejlepší zahraniční film. Stříbrné plátno a prkna, která znamenají svět, později doplnilo ještě nahrávání dětských audioknih.

Král ze Tří oříšků

Hrál zde spíše vedlejší roli, přesto jej proslavila na celý život. Řeč je o postavě krále z pohádky Tři oříšky pro Popelku. Královnu tehdy hrála Karin Lesch, kterou si Hoppe vybral sám. Paradoxně jí tímto ale zničil možnou filmovou kariéru.

Manžel Karin byl ředitel ateliérů DEFA, a když zjistil, že jeho žena není skoro vůbec doma, vše jí zatrhl. Po návratu domů vyžadoval plný servis. Jinými slovy – teplá večere a pivo na stole. Karin se ale nevzpamatovala ani po jeho smrti. Stáhla se do ústraní a přestala komunikovat s okolním světem.

Znovu už raději ne

Před několika lety se v Německu začal rýsovat projekt remaku Tří oříšků pro Popelku. Celý nápad posvětil i samotný režisér Vorlíček, dokonce prodal autorská práva. Tvůrci samozřejmě oslovili i Hoppeho, on ale jejich nabídku rezolutně odmítl. Zemřel v roce 2018 v Drážďanech. Dožil se 87 let.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Rolf Hoppe

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články