Bill Nighy (73) z Lásky nebeské: Vzhled mu mohou závidět i čtyřicátníci, na náhrobku chce hlášku z filmu

Bill Nighy (73) z Lásky nebeské: Vzhled mu mohou závidět i čtyřicátníci, na náhrobku chce hlášku z filmu
Zdroj: Česká televize/Profimedia/Showpix.cz/koláž Lifee.cz

Film Láska nebeská je populární po celém světě a třeba v Anglii ho dávají před projevem královny. A vzpomínáte na postavu rockera Billyho Macka, kterého si zahrál herec Bill Nighy? Jak dnes žije tento sympatický herec, který má na zádech již sedm křížků?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 14. 12. 2020 12:00

William Francis Bill Nighy se narodil 12. prosince 1949 ve Velké Británii. Nejprve vystupoval v divadle, poté se přesunul do televize. Je známý z filmů Láska nebeská, Soumrak mrtvých, Underworld či Piráti z Karibiku. Je držitelem více než deseti televizních a filmových cen.

Chtěl bych umět vrátit čas

Po filmu Láska nebeská se stal Bill Nighy vyhledávaným hercem. Od té doby jsme jej mohli vidět ve více než padesáti filmech. Když si však zahrál v dalším romantickém snímku s názvem Lásky čas, začal vzpomínat na mládí. Stejně jako radí svému filmovému synovi, chtěl by vrátit čas a poradit sám sobě.

„Snažil bych se mladého Billa přesvědčit, aby nezačal kouřit. Kladl bych mu na srdce, aby odmítl každého, kdo mu bude nabízet cigaretu,“ svěřil se herec, který byl mnoho let silným kuřákem. „Také bych mu řekl, ať tolik nepije. Všechno není tak zlé, jak se může na první pohled zdát. Je třeba brát věci s nadhledem.“

Pokusy o osamostatnění skončily fiaskem

Bill měl v pubertě toulavé boty. Z domova utekl hned dvakrát. A pokaždé to skončilo trapasem. Poprvé odjel v sedmnácti na jih Francie. Zanedlouho se vrátil domů a s pocitem, že prohrál na plné čáře. Podruhé zkusil hlavní město Paříž. Bylo to ještě horší. Chtěl se uchytit jako spisovatel.

„Byl jsem posedlý Ernestem Hemingwayem,“ prozradil Nighy. „Chtěl jsem být jako on. Nejdříve reportér, pak spisovatel. Nepodařila se mi ani jedna věc. Navíc jsem musel přespávat pod Vítězným obloukem, protože mne o všechny peníze okradl taxikář. Nabídku pracovat jako sexuální společník starších dam jsem odmítl, takže mne britský konzul poslal urychleně domů.“

Náhrobek

Jeho vzhled by mu mohli závidět i čtyřicátníci, on už však ví, co bude mít napsáno na náhrobku. „Děti, nekupujte drogy. Staňte se slavnými a budete je dostávat zdarma.“ Kdo viděl Lásku nebeskou, ví, že tam tato hláška zazní. Přesvědčivost jeho role coby stárnoucího rockera možná vychází z celoživotní posedlosti hudbou Rolling Stones.

A jak si představuje ideální důchod? Přestěhovat se na vesnici a po večerech vysedávat u krbu. K tomu pěknou televizi a fotbalové zápasy. A co jeho neřesti? „Nyní je mou jedinou závislostí káva s cukrem,“ řekl s úsměvem Bill Nighy, který nedávno oslavil sedmdesáté třetí narozeniny.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Bill Nighy

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články