Oslavenec John Malkovich: Na plátně muž mnoha tváří. V soukromí hrdina, který zachraňuje životy

Oslavenec John Malkovich: Na plátně muž mnoha tváří. V soukromí hrdina, který zachraňuje životy
Zdroj: Showpix.cz
V dětství byl Malkovich často bitý. „Tehdy byla taková doba,“ vyjádřil se během jednoho rozhovoru.
Hercem se stal jen díky jedné dívce, kvůli které se přihlásil do dramatického kroužku.
Před několika roky se stal obětí podvodu...
...přišel o všechny životní úspory.
+ 2 fotky+ 3 fotky

Herec John Malkovich dnes slaví 67. narozeniny. Na filmovém plátně dokáže zahrát kohokoli. Od nájemného vraha, který má spadeno na samotného prezidenta, až po vypočítavého představitele Svaté stolice. V soukromí je to ale věčný optimista, přestože ho v jeho životě potkala nejedna rána osudu.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 09. 12. 2020 08:00

John Malkovich se narodil 9. prosince 1953 v Illinois. Je to americký herec, který se objevil ve více než sedmdesáti filmech. Dvakrát byl nominován na Oscara. Má dvě děti. Na 44. ročníku MFF v Karlových Varech získal cenu Křišťálový glóbus za celoživotní přínos kinematografii.

Bil mě, no a co?

Malkovich vyrůstal v zajištěné, ale poměrně nefungující rodině. Matka vlastnila vydavatelství místních novin, otec byl redaktorem a ekologickým aktivistou. Měl tři mladší sestry a staršího bratra Dannyho, který si začal na malém Johnovi vylévat zlost. K bití se poté přidal i jeho vlastní otec. „Tehdy to tak prostě bylo,“ zavzpomínal herec. „Něco jste provedli a dostali výprask. Bili mě, no a co?“ 

Bylo to zasloužené? Traduje se, že Malkovich honil Dannyho s řeznickým nožem v ruce. „Vždy dostal to, co si zasloužil,“ odpověděl John po delší pauze. „Ale to neznamená, že jsem ho neměl rád. Byl zábavný, chytrý, ale také mi rád ubližoval. Lidé to dlouho nevydrží a začnou se bránit.“ Malkovich neměl klid ani ve škole. Kvůli nadváze mu říkali prasátko. To ho donutilo zhubnout. Úspěchy v basketbalu pak posměváčkům zavřely ústa již nadobro. A nebýt jedné milé dívky, kvůli které se John zapsal do dramatického kroužku, hovořili bychom o něm jako o profesionálním sportovci.

Kvůli podvodníkovi přišel o všechny peníze

Malkovich se ve filmovém průmyslu pohybuje již pět dekád a za tu dobu si docela pěkně naspořil. Před dvanácti lety ale přišel doslova o vše. Člověk, který se mu staral o finance, se nevědomky spojil s mužem jménem Bernie Madoff, který místo investic, čímž by celý kapitál slušně zhodnotil, peníze zpronevěřil. „Všechno, co jsem si kdy vydělal, bylo nenávratně pryč,“ řekl Malkovich.

O všem se dozvěděl z televize, kde viděl Madoffa v poutech. „Nejdříve jsem vykouřil krabičku cigaret, pak jsem řekl své ženě, že máme asi problém. Po počátečním šoku jsme prostě změnili životní styl. Začal jsem víc pracovat a přestal živit přátele a rodinu. Rovněž jsem se vzdal produkování filmu, to stojí opravdu velké peníze. Ale co, hlavně, že je člověk zdravý a má práci,“ dodal s úsměvem.

Malkovich jako hrdina

„John Malkovich mi zachránil život,“ vypověděl sedmasedmdesátiletý Jim, který přijel do Toronta se svou manželkou na výlet. Když jednou vyšel z hotelu, zakopl, upadl a pořezal si krk o lešení. Krvácení bylo poměrně velké, a tak začala Jimova žena volat o pomoc. V tom okamžiku procházel okolo John, který na nic nečekal, klekl si k muži a stlačil mu ránu rukou. „Ten chlap věděl, co dělá,“ pokračoval zachráněný senior. „Celou dobu mi říkal, že bude vše v pořádku.“ Malkovich se k tomu nijak nevyjádřil. Při večerním vystoupení v divadle ho však diváci odměnili potleskem vestoje.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: John Malkovich

Theguardian.com: John Malkovich

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články