Andrea (27): Kvůli očkování proti koronaviru máme tichou domácnost. Přítel mě označil za ovci, která jde se stádem

Andrea (27): Kvůli očkování proti koronaviru máme tichou domácnost. Přítel mě označil za ovci, která jde se stádem
Zdroj: Shutterstock

Andrea s Ladislavem loni prodělali koronavirus. To na něj ještě měli stejný názor. Když přišlo očkování, rozdělily se jejich pohledy na věc natolik, že to momentálně vypadá na rozchod.

Denisa Zajíčková
Denisa Zajíčková 23. 11. 2021 13:00

Když loni začala pandemie koronaviru, byli jsme s přítelem Láďou zajedno. Covidu jsme se báli, a tak jsme nikam nechodili. Většinu času jsme trávili doma. Nakonec jsme spolu skončili na podzim v karanténě, což byla velká zkouška našeho vztahu.

Všechny nás manipulují, řval

Covid jsme prodělali díky bohu bez vážnějších příznaků a mysleli si, že už je to za námi. Stejně jako mnoho lidí. To, jaká letos nastane situace, nikdo nečekal. Zároveň s tím přišlo něco, co nás s Láďou jako partnery rozděluje.

Myslím, že díky mírnému průběhu covidu nám letos trochu chyběl respekt. Hodně jsme cestovali a jen se modlili, ať nám to nezasáhne do pracovních záležitostí. Na druhé straně se kolem nás objevovalo čím dál víc lidí, kteří řešili vážný průběh nákazy, její následky nebo nadcházející očkování. A to byl moment, kdy se v Láďovi něco zlomilo a začal celou situaci bojkotovat a označovat za lživou.

Já byla ihned pro. Jakmile se na mě dostane, půjdu se oočkovat. Vnímala jsem to jako svou povinnost, abych ochránila lidi kolem sebe. Láďa byl zásadně proti. Kdykoliv dávali zprávy a mluvilo se tam o covidu, rozhazoval rukama a řval věty typu: "Všechny nás tu chtějí zmanipulovat, je to akorát cílená likvidace!" Mě to neuvěřitelně rozčilovalo. Pokoušela jsem se mu vysvětlit svůj pohled na věc, ale vysmál se mi. "Kvůli takovým, co mlčí a jen kývají, tady vládli léta komunisti," zpražil mě.

Vládne u nás tichá domácnost

Často jsme se kvůli tomu hádali. Láďa byl striktně proti očkování. Neustále argumentoval tím, že jde o experimentální vakcínu, kterou do sebe píchnout nenechá. "Nevíš, co v tom je. Chápeš to vůbec?" řval na mě. "A ty víš, co je ve vakcínách, které jsi za celý život dostal? Víš vůbec, proti čemu jsi očkovaný?" odpovídala jsem mu. "Ale to už je prověřené. Tady nikdo neví, co to udělá," argumentoval pořád dokola.

Já vakcíně věřila, a tak jsem se šla očkovat. Láďa očkování odmítl a byl na mě naštvaný. Dlouho jsme se o tom nebavili a rozhovory o covidu vyřadili z repertoáru. Když však došlo na opatření, která začala rozdělovat očkované a neočkované, naše staré spory se vrátily. Vlna nevole proti očkování se zvedla tak, že mě Láďa označil za tu, která podporuje celé tohle spiknutí.

Teď máme tichou domácnost. Nekomunikujeme spolu od chvíle, kdy mi Láďa do očí řekl, že žije s ovcí, která jde se stádem. Mrzí mě to a vůbec nevím, jak se k tomu postavit. Dělala jsem to ze svého přesvědčení. Chtěla jsem ochránit ostatní. Teď však nevím, na čí straně je pravda. A bojím se, že kvůli pandemii a očkování ztratím vztah, který byl na začátku tak krásný...

Další příběhy ze života →

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články