Míša (37): Kvůli zmutovanému koronaviru zůstanu na Vánoce za hranicemi. Bez rodiny, zcela sama

Míša (37): Kvůli zmutovanému koronaviru zůstanu na Vánoce za hranicemi. Bez rodiny, zcela sama
Zdroj: Freepik.com

Míša žije přes dvanáct let v Anglii. Na všechny narozeniny a Vánoce létá domů do Čech. Tento rok si také plánovala, jak Vánoce stráví s rodinou. Ze dne na den je všechno jinak. Virus zmutoval, zrušily se lety ze země. Míša pravděpodobně stráví Vánoce úplně sama.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 24. 12. 2020 06:30

Já osobně mám Vánoce spojené s tím, že jsme celá rodina pohromadě. Žiji v Británii, ale rodinu mám v Čechách. Domů jsem se pokaždé těšila.

Život v Anglii

Mám mladší sestru Katku (32), která žije v Čechách. Ona na rozdíl ode mě má dvě děti. Je zvykem, že na Vánoce létám domů ke své sestře, kam přijedou i naši rodiče. Navíc, co má Katka děti, jsou Vánoce ještě veselejší a pestřejší. Jenže tento rok je jedno veliké zklamání.

Mladší z dcer mé sestry měla v květnu páté narozeniny. Na ty jsem chyběla kvůli koronaviru. Poslala jsem jí sice dárek, ale není to ono. Nemohla jsem toho být součástí. Doufala jsem, že je to poprvé a naposledy, co mi taková důležitá událost uteče. Velmi jsem to prožívala.

Byla jsem zvyklá si vždy letenky kupovat s předstihem, aby nebyly zbytečně drahé. Musela jsem zariskovat i s těmi vánočními. Chtěla jsem mít jistotu, tak jsem si je raději koupila už někdy v srpnu s vidinou toho, že v pořádku odletím do Čech a Vánoce strávím s rodinou. Ona totiž druhá neteř slaví narozeniny dvacátého prosince. U toho jsem prostě musela být.

Na Vánoce domů

Ještě v říjnu to vypadalo docela nadějně. Situace v Británii nebyla sice zcela příznivá, ale to asi nikde ve světě. V práci jsem se domluvila, že až budu v Čechách, budu stále na telefonu a normálně pracovat. Bylo jasné, že po příletu budu muset být v karanténě. I s tím jsem počítala a moje rodina s tím neměla problém.

To samé mělo být po návratu do Británie. Všechno jsem si zařídila, v práci ubezpečila svého šéfa, že budu pracovat a on to nijak nepocítí. Začínala jsem se velmi těšit domů. Nakoupila jsem nějaké vánoční dárky pro holky. Větší věci jsem plánovala koupit v Čechách, abych netáhla veliký kufr.

Plánovali jsme s Katkou celý vánoční program. Odpočítávala jsem dny, kdy odletím. Život v Anglii sice miluji, byla to moje svobodná volba, ale domov je domov. Určitě mi rozumíte. Nemám tady ani přítele, protože jsem jela vyloženě za prací a nechtěla jsem zde zapustit kořeny trvale.

Koronavirus mění plány

Během několika dní se všechno změnilo. Koronavirus záhadně zmutoval. Je podstatně nakažlivější a šíří se rychleji. Ze dne na den se zrušily všechny lety ven ze země. Platí to samozřejmě i obráceně. Nemohu tomu uvěřit. Chyběly dva dny a mohla jsem být doma s rodinou.

Netuším, jak celou situaci ustojím. Jak mohu Vánoce oslavit, když jsem sama? Nemám sílu si koupit stromeček, natož si dělat salát s rybou. Zůstala jsem úplně sama. Mám sice pár přátel, ale určitě se k nim nepozvu na Vánoce. Jsem v šílené depresi.

Katka je z toho také velmi smutná. Obě neteře mi už volaly a brečely mi do telefonu, což mi také moc nepřidalo. Jako by nestačilo, že jsem poprvé od jejich narození nestihla jejich narozeniny. Za všechno může koronavirus. Jenže to, že určím příčinu, mi nepomůže, abych nebyla sama.

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz. 

Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky

Zahradní architekt Ferdinand Leffler prozradil největší prohřešky českých zahrad: Nejvíc je hyzdí vířivky

Související články

Další články