Vysoký cholesterol: Podle vědců může mezi neobvyklé příznaky patřit i oslepnutí

Vysoký cholesterol: Podle vědců může mezi neobvyklé příznaky patřit i oslepnutí
Zdroj: Freepik

Vysoká hladina cholesterolu je obvykle strašákem kvůli ukládání tuku na stěnách cév. Vedle toho ale existuje také jedna neobvyklá hrozba, o které se moc neví. Jde o ztrátu zraku.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 28. 08. 2021 12:00

Britský deník Express.co.uk píše, že vysoký cholesterol je velmi častý, ale je také extrémně nebezpečný a může zvyšovat šance na infarkt nebo mrtvici. To ale není všechno.

Oči a cholesterol

Cholesterol je voskovitá látka, která se nachází v krvi. Je základní stavební součástí buněk, pomáhá vytvářet hormony, ale také se podílí na zpracování tuků. Jenže má i odvrácenou stránku, pokud je ho příliš mnoho, tuk se ukládá v cévách.

Když se tyto usazeniny hromadí, může být průtok krve stále obtížnější, což zvyšuje riziko infarktu. Nedostatečně diagnostikovaný vysoký cholesterol může také vést k řadě dalších komplikací. Podle Newyorské státní univerzity by to u některých pacientů mohlo dokonce způsobit oslepnutí.

K tomuto neobvyklému důsledku dochází v případě, že se hromadění cholesterolu přeruší a on se, zjednodušeně řečeno, pohybuje „proti proudu“. Uvolněný cholesterol pak v oku vede k plakům, které zablokují tok krve. Pokud oko nemá dostatek kyslíku z krve, může to vést ke slepotě a to už během několika hodin.

Jak na vysoký cholesterol

Jedním ze znaků, které jsou velmi závažné a potenciálně oslepující, je plak pozorovaný uvnitř jedné z malých tepen v oku, jmenuje se Hollenhorstův plak,“ tvrdí výzkumníci z Newyorské státní univerzity. Tento plak zablokuje tok krve v oku, čímž uzavře tepnu a dochází k odumírání tkáně.

Všechny buňky v našem těle potřebují kyslík, aby přežily, a tepny jsou jakési dálnice, které přenášejí kyslík. Pokud jsou tyto dálnice blokovány cholesterolovými plaky, krev se nedostane do tkáně, do které míří, a kyslík také. To má za následek rychlou, mluví se už o několika hodinách, a nevratnou ztrátu funkce. Jde v podstatě o mrtvici v oku," dodávají vědci.

A jak se před tím bránit? Recept je vlastně hodně jednoduchý. Riziko těchto plaků lze snížit správou hladinou cholesterolu. Jeho snižování je nejjednodušší, když omezíme tučná jídla a místo nich zařadíme do jídelníčku víc ryb, hnědé rýže, ořechů, semínek, ovoce a zeleniny. Před vysokým cholesterolem nás může ochránit i pohyb. Odborníci pak doporučují alespoň 150 minut cvičení střední intenzity týdně.

Zdroje informací:

Express.co.uk: High cholesterol symptoms: 'Potentially blinding' sign of high cholesterol in your eyes

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články