Jak si prodloužit život: Britský lékař prozradil neobvyklý trik pro všechny

Jak si prodloužit život: Britský lékař prozradil neobvyklý trik pro všechny
Zdroj: Unsplash

Britský lékař Michael Mosley tvrdí, že když budeme každý den stát na jedné noze, má to obrovské zdravotní výhody. Balanc zlepšuje držení těla a koordinaci, ale může také zvýšit délku dožití.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 11. 06. 2021 12:00

O Mosleyho zjištění informoval britský deník express.co.uk, který píše, že pocit rovnováhy se s přibývajícím věkem zhoršuje a to může způsobit ztrátu sebevědomí. Shrbená, respektive nakloněná postava může negativně ovlivnit i naši sebeúctu. Průzkum, ze kterého Mosley vychází, také naznačuje, že rovnováha může ovlivnit délku života.

Jak si prodloužit život

Britská Rada pro lékařský výzkum sledovala prakticky po celý život 5 000 lidí narozených v roce 1946. Ve věku 53 let absolvovali vyšetření speciálně vyškolenými zdravotními sestrami, které s nimi provedli několik testů. Mezi ně patřila i na první pohled banální věc - měli stát na jedné noze a se zavřenýma očima.

Výsledek je mimořádně zajímavý. Ženy a muži, kteří byli schopni držet pozici méně než dvě sekundy, měli třikrát větší pravděpodobnost, že zemřou před dosažením věku 66 let, než ti, kteří tak vydrželi stát po dobu 10 a více sekund.

A ti, kteří to nedokázali vůbec, odešli domů s vědomím, že je u nich velice vysoká pravděpodobnost úmrtí v následujících 13 letech.

Proč je důležitý balanc?

Dawn Skelton z Glasgow Caledonian University za jedno z možných vysvětlení považuje fakt, že lidé se slabým balancem jsou náchylnější k pádům a vážným zraněním. Mohl by to být příznak vážnějšího narušení organismu, když mozek nekomunikuje se zbytkem těla.

Pokud dokážete zlepšit rovnováhu, může to mít velký vliv na prevenci zlomenin kyčle,“ dodává Dawn Skelton. A navíc to pomáhá předcházet, nebo zpomalovat nástup demence.

A jak na to? Podle doktora Mosleyho bychom si nejprve měli nacvičit stání na jedné noze. A pak to zkusit se zavřenými očima, co může být ještě náročnější. „Když vydržíte více než 10 sekund, děláte to dobře,“ dodává Mosley. Není čeho se bát. I když jste necvičili dlouho, do tohoto jednoduchého cviku se dostanete lehce.

Zdroje informací:

Express.co.uk: Dr Michael Mosley reveals how standing on one leg every day can have huge health benefits

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články