Helena (30): Rodiče upřednostňují dítě mé sestry. A to z naprosto neuvěřitelného důvodu

Helena (30): Rodiče upřednostňují dítě mé sestry. A to z naprosto neuvěřitelného důvodu
Zdroj: Freepik

Helena se sestrou porodily skoro stejně. Zatímco Gábina má holčičku, Helena přivedla na svět kluka. Matka ovšem hlídá jen vnučku, ale na vnuka si čas nenajde. Když Helče došla trpělivost a zeptala se na důvod, odpověď ji nepotěšila.

Šárka Žižková
Šárka Žižková 29. 05. 2021 10:00

Nikdy by mě nenapadlo, že budu u vlastních rodičů bojovat o lásku pro své dítě. O co přesně jde? Moje starší sestra má holčičku. Nám osud nadělil kluka a v tom je zakopaný pes.

Matka dala přednost sestře

Když Gábina (35) rodičům oznámila, že čeká dítě, mohli se radostí zbláznit. Pamatuji si, jak matka pronesla: ,,Ty budeš mít určitě holčičku!“ Nevím, jak to věděla, ale trefila se. Sranda byla, že jsme se sestrou otěhotněly pár týdnů po sobě. Byla jsem ale až ta druhá, kdo to rodičům oznámil. Matka tak na mou radostnou zprávu neřekla vůbec nic.

Jestli mi to bylo líto? Jistěže. Když ultrazvuk ukázal, že Gábina skutečně čeká holku, matka začala zběsile nakupovat. Obdarovala ji růžovými oblečky a šatičkami. Mohla se z toho zbláznit. Když jsem i já přišla s ultrazvukem, který říkal, že čekám kluka, matka spráskla ruce: ,,No to je nadělení! Kluk! To jsi narušila generační cyklus.“

Já jsem na rozdíl od sestry pro miminko nedostala nic. Rodiče tvrdili, že se věci pro chlapce hůř shánějí. Taková chabá výmluva. Porodily jsme tři týdny po sobě. Za sestrou matka jela už v den porodu. Za mnou jezdil do porodnice jen manžel Lukáš (37). Volala jsem matce, aby se za námi také stavila, ale zdálo se, že o to nestojí.

Vnuka skoro neznala

Za celé šestinedělí k nám přišla dvakrát. Malého Mirečka si pochovala, ale už od začátku si stěžovala: ,,Proč pořád tak pláče? To není jako Sonička od Gábiny. Ta jen spokojeně leží a culí se na nás.“ Jako bych mohla za to, že kluci na břišní koliky trpí podstatně víc než holky. Matka byla u sestry pečená vařená. Pomáhala jí s domácností i s malou.

Já byla na všechno sama. Vynucovala jsem si matčinu pozornost, ale ta měla oči jen pro Soňu. Se sestrou jsme se dohodly, že je přijedu navštívit. Nebudu lhát, malá Soňa byla vážně úchvatná. Velké oči, pár blond vlásků. Vypadala jako andílek. Náš Mireček byl zlobivý už odmala, ale na mé lásce k němu to nic neměnilo.

Děti rostly jako z vody. Akorát náš syn babičku skoro neznal. Jezdila jen z povinnosti, nikoliv ze zájmu. Po třech letech doma se Gábina vracela do práce. Matka se jí nabídla, že bude vnučku hlídat. Okamžitě jsem chtěla totéž. Matka se vykrucovala, ale nakonec neochotně kývla. Jenže už po pár dnech mi řekla, že dvě děti nezvládne.

Vadilo jí, že jsem neporodila holku

Navrhla hlídání jen Gábině. Zákonitě jsem se ptala proč. Jestli to takhle náhodou není nefér vůči mně. Z matky nakonec vypadlo, že nechce hlídat moje dítě, protože je to kluk. ,,Je neposedný, pořád někam utíká. Neposlouchá mě. Měla jsi mít také holčičku a bylo by po problémech,“ vypustila z úst těžko uvěřitelné prohlášení. ,,Tak Mireček je pro tebe problém?“ vyjela jsem na matku.

,,Jaký je v tom rozdíl? Je to tvoje vnouče stejně jako Soňa. Jak k tomu Mirek přijde?“ spílala jsem jí. Nebylo jí hloupé si za svým nesmyslným tvrzením stát. Dala jsem tedy syna do školky a na matku zanevřela. Vztah se sestrou udržuji dál, protože ona za nic nemůže. Od ní vím, že se matka stydí a ráda by vše napravila. Uběhly další dva roky a já už o to nestojím. Jsou věci, které nelze vzít zpět.

Text byl zpracován na základě skutečného příběhu, fotografie je jen ilustrační. Máte podobnou zkušenost? Svěřte se nám se svým příběhem, napište na redakce@lifee.cz.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články