Svatá válka proti alkoholu: Babička sekernice rozbíjela bary, prohibice se ale nedožila

Svatá válka proti alkoholu: Babička sekernice rozbíjela bary, prohibice se ale nedožila
Zdroj: Wikimedia Commons/Bain News Service, publisher, Public domain

Carrie Nation byla slavná americká válečnice proti démonu jménem alkohol. Mezi její nejpodivuhodnější kousky patří třeba rozmlácení baru pomocí sekery, ke kterému došlo 27. prosince 1900.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 27. 12. 2021 14:00

Caroline Amelia Nation, známá někdy jako Carry nebo také Babička sekernice, se narodila 25. listopadu 1846. Byla opravdu radikální členkou hnutí střídmosti, které válčilo proti alkoholu ještě před prohibicí. Jak je už z její přezdívky patrné, na své pouti používala sekeru. Útočila s ní na místa, kde se prodával alkohol.

Válka proti alkoholu

Carrie pocházela z rodiny úspěšného farmáře, obchodníka s akciemi a otrokáře. Jenže všechno nebylo tak růžové, na rodinu dolehly nejen potíže finančního charakteru, ale také různé duševní nemoci. Často se stěhovali, prý to bylo kvůli tomu, že její matka Mary trpěla iluzemi a myslela si, že je královnou Viktorií. Nakonec dožila v sanatoriu.

V roce 1865 se Carrie setkala s Charlesem Gloydem, mladým učitelem a lékařem, který byl také těžkým alkoholikem. Vzala si jej i přes protesty rodičů. Sňatek však nevydržel ani rok. Charles od své manželky odešel ještě před narozením dcery Charlien a krátce poté zemřel v důsledku nezřízeného pití alkoholu.

Carrie se pak vrhla na studium řeckých filozofů a získala titul z historie. Plánovala učitelskou kariéru, ale nakonec vyslyšela úplně jiné volání. Zatímco se věnovala práci aktivistky a snažila se v Kansasu prosadit zákaz prodeje alkoholu, jednoho dne se na ní měl obrátit sám Bůh...

Legenda o Babičce sekernici

„Druhý den ráno mě probudil hlas, který promlouval v mém srdci a říkal: JDI DO KIOWY. BUDU STÁT PŘI TOBĚ," popsala Carrie vnuknutí, ke kterému došlo 5. června 1900. Zatímco první větu pronesl onen hlas tiše a měkce, zbytek byl velmi jasný a důrazný. Carrie si to vyložila tak, že má jít do Kiowy, vzít něco do rukou a rozbít hříšná místa.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílel uživatel @temperance_time

Do té doby chodila po nálevnách s malými varhany, hrála návštěvníkům různé písně a zdravila barmany se slovy: „Dobré ráno, ničiteli mužských duší.Teď ale přitvrdila. „Muži, přišla jsem vás zachránit před opileckým osudem,“ vyhlásila v jednom baru v Kiowě a začala ničit interiér házením kamenů. Pak zničila další dva a když Kansas zasáhlo tornádo, prý sám Bůh vyjádřil souhlas s jejími činy.

Příště si vzala už i sekeru, aby mohla způsobit co největší škody. Když 27. prosince 1900 zničila bar, oprava vyšla na několik tisíc dolarů. V průběhu následující dekády se octla asi třicetkrát ve vězení, přesný počet zatčení není znám. Ví se ale, jak si vydělávala na pokuty od soudu - přednášela a prodávala odznáčky ve tvaru sekery a s nápisem "Smrt rumu!" Proslavila se natolik, že v barech visely nápisy "Všechny národnosti jsou vítány, kromě Carrie".  Babička sekernice zemřela 9. června 1911. Prohibice se nedožila, ta začala platit až 16. ledna 1920.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Carrie Nation

History.com: Prohibitionist Carry Nation smashes bar

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články