Podivná přání královny Viktorie: Do rakve si chtěla vzít ruku zesnulého manžela

Podivná přání královny Viktorie: Do rakve si chtěla vzít ruku zesnulého manžela
Zdroj: Wikimedia Commons, Public Domain
Královna Viktorie sepsala před svou smrtí seznam přání, v němž definovala, co se má stát s jejím tělem a rakví, než bude uložena do hrobu. Požadovala třeba sádrový odlitek ruky svého muže, prince Alberta, který byl už dlouho po smrti.Zatímco za života preferovala tmavou barvu, na pohřbu měla převládat bílá. Do hrobu si také vzala větvičku vřesu, jako vzpomínku na svého věrného služebníka Johna Browna.Ač byla menšího vzrůstu, její rakev byla poměrně velká.+ 3 fotky+ 4 fotky

Královna Viktorie byla sice postavou malá, do historie se však zapsala velkým písmem. Nezapomenutelná byla ale i přání, která se týkala její vlastní smrti. Do hrobu si chtěla vzít skutečně podivné předměty.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 17. 05. 2021 16:30

Viktoriánská éra se vyznačovala značnou fascinací smrtí. Těla nebožtíků byla vystavovaná v salónech a z jejich vlasů se vyráběly různé ozdoby. Ve velké oblibě byly také posmrtné fotografie. Šlo o jeden z mála způsobů, jak si uchovat alespoň nějakou vzpomínku.

Sádrový odlitek ruky prince Alberta

Když v pouhých 42 letech zemřel Viktoriin manžel princ Albert, byla zdrcena. Není divu, že na prvním místě seznamu přání panovnice byl sádrový odlitek jeho ruky. Ten nechala vyrobit krátce po jeho smrti. To ale nebylo vše. Sloužící mu museli každé ráno nosit do pokoje horkou vodu, věci na holení a čaj. Přestože byl již několik let po smrti, královna se za žádnou cenu nechtěla vzdát jeho ranních rituálů.

Pohřeb v bílém

Viktorie měla vše, co mělo přijít po její smrti, naplánováno do posledního puntíku. Nezapomněla ani na svůj vlastní outfit. Další pokyn zněl jasně: Musí ji pohřbít s bílým závojem, který měla na svatbě s princem Albertem v roce 1840.

Je možné, že si tímto chtěla znovu oživit vzpomínku na milovaného manžela a nejšťastnější vztah ve svém životě. Jako věřící člověk doufala, že se ke svému choti připojí v nebi a zůstane jeho věčnou nevěstou. Svatba byla v jejich životě hodně důležitá. Ještě roky po obřadu se oba často fotili v oblečení, které měli na sobě právě v onen šťastný den.

Nadměrná rakev královny Viktorie

Proč potřebovala královna Viktorie velkou rakev, když byla malého vzrůstu? Na onen svět si totiž chtěla vzít své oblíbené předměty a dary od příbuzných a přátel. A že toho nebylo zrovna málo. Šály, knihy, náramky, přívěsky, fotografie a čerstvé květiny. A to nebylo vše. Její tělo leželo na vrstvě dřevěného uhlí. To totiž pohlcovalo pachy, jenž začalo po čase vydávat tělo...

Větvička vřesu a vzpomínka na mrtvou dceru

Královna Viktorie toužila také po tom, aby byla na její tělo položena větvička vřesu. Jde o skotský symbol, který jí připomínal šťastné období na zámku Balmoral a vzrušující zážitky s jejím věrným služebníkem a společníkem Johnem Brownem. Památkou na tohoto muže byla i kadeř vlasů, která rovněž skončila v rakvi.

Mezi nejdojemnější předměty v královnině truhle patřil bezesporu zdobný mužský plášť, další vzpomínka na prince Alberta. Ten ušila její dcera Alice, známější jako Alice Sasko-Koburská, britská princezna a velkovévodkyně hesenská, kterou prý měla ze všech devíti dětí nejraději. Šlo dokonce o dvojitou vzpomínku na mrtvé, neboť v době pohřbu královny byla Alice již přes 20 let po smrti. Sama Viktorie zemřela 22. ledna 1901 ve věku 81 let. K pohřbu došlo 2. února v kapli svatého Jiří ve Windsoru.

Zdroje informací:

Ranker.com: The Morbidly Creepy And Straight Up Weird Contents Of Queen Victoria’s Coffin

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články