Láska versus KGB: Ruský vrah se vzdal všeho, když potkal Němku, která nenáviděla komunisty

Láska versus KGB: Ruský vrah se vzdal všeho, když potkal Němku, která nenáviděla komunisty
Zdroj: Pixabay

Bogdan Stašinskyj proslul zavražděním Stepana Banderu. A kdyby nepotkal svou životní lásku, dál by pro KGB chladnokrevně zabíjel nepřátele Sovětského svazu. Jeho vyvolená mu však dala jasně najevo, že takto dál žít nemůže...

Kamil Šivák
Kamil Šivák 22. 04. 2022 14:00

Akce nájemného vraha KGB byly vždy záležitostí jen několika minut. Jako například 12. října 1957, kdy se jeho terčem stal Lev Rebet, jedna z klíčových postav ukrajinského nacionalistického hnutí v exilu. Přiblížil se k němu, vstříkl mu do obličeje jakousi mlhu a ihned zmizel. Rebet se okamžitě skácel na zem. Příčina smrti - zástava srdce.

Černý pasažér vrahem

Bohdan Stašinskyj, student Pedagogického institutu ve Lvově, byl ruskou rozvědkou rekrutován krátce po druhé světové válce. Úřady se o něj začaly zajímat, když se snažil svézt vlakem, aniž by si koupil jízdenku. Byl pro ně zajímavý, neboť pocházel z rodiny, jež měla velmi úzké vazby na ukrajinské nacionalistické hnutí. V jeho čele stál zapálený antikomunista Stepan Bandera, který předtím slíbil věrnost Hitlerovi.

Po naverbování musel Stašinskyj projít povinným politickým školením, aby přijal zásady socialismu za své. O něco později měl sám dojít k přesvědčení, že je podzemní hnutí odsouzeno k zániku a pro Ukrajinu bude nejlepší komunistický režim. Po několika letech sebezdokonalování a výcviku, jak se co nejlépe infiltrovat do nacionalistických kruhů, dostal úkol: zabít Banderu.

První vražda v žoldu KGB

V roce 1957 se Stašinskyj usadil v Berlíně, a to pod novým jménem Josef Lehmann. Nejprve si vstříknutí kyanidu do obličeje vyzkoušel na již zmíněném Lvu Rebetovi. Jakmile se jeho nadřízení dozvěděli, že uspěl, dostal povolení k eliminaci dalšího nepřítele. O dva roky později, 15. října 1959, skoncoval i s Banderou. Jenomže co čert nechtěl, místo aby si s velkou slávou zajel do Moskvy pro vyznamenání, zůstal raději v Berlíně, neboť se zamiloval do Ingy Pohl, která, shodou okolností, nenáviděla komunisty.

Bohdan před ní nic netajil a řekl jí, čím se živí. Přestože jí to velice šokovalo, rozhodla si ho vzít. Svatbu kupodivu posvětil tehdejší šéf KGB Alexander Shelepin, trval však na tom, že se musí oba přestěhovat do Moskvy. Před narozením dítěte se Inge vrátila domů, Stašinskyj musel zůstat v Rusku.

Bohdan Stašinskyj na útěku

Syn Bohdana a Inge žil pouhé čtyři měsíce. KGB pak Stašinskému dovolilo zúčastnit se v Německu pohřbu. Ten se však rozhodl, že se svou ženou raději uteče do západního Německa. V srpnu 1961 se vykradli z bytu, aniž by pohřbili svého syna, a vzdali se policii. Bohdan následně putoval do rukou agentů CIA. Po soudním líčení skončil na osm let za mřížemi. Inge se s ním rozvedla.

Bohdan Stašinskyj po propuštění na svobodu údajně emigroval do USA, nebo Jižní Afriky, kde měl podstoupit plastickou operaci. Zda je ještě naživu, není známo.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Bohdan Stashynsky

Rbth.com: How a Merciless KGB Hitman lost everything over a woman

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články