Angarský maniak neboli Vlkodlak: Bývalý policista Michail Popkov miloval pohled na utrpení svých obětí

Angarský maniak neboli Vlkodlak: Bývalý policista Michail Popkov miloval pohled na utrpení svých obětí
Zdroj: Wikimedia Commons, Public Domain

Ve dne policista, který pomáhá a chrání. V noci maniak, který se kochá utrpením svých obětí. Takto by se dala vystihnout osobnost jednoho z nejhorších ruských sériových vrahů Michaila Popkova. V roce 2014 byl za vraždu 22 žen odsouzen na doživotí. O čtyři roky později mu kriminalisté přisoudili dalších 56 zabití.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 09. 12. 2020 13:00

Michail Viktorovič Popkov je bývalý policista a odsouzený sériový vrah, který znásilnil a zabil skoro osm desítek žen. Jeho šílené běsnění začalo v roce 1992 a skončilo až po dlouhých osmnácti letech, kdy byl konečně dopaden. Jelikož se, mimo jiné, pohyboval v Angarsku v Irkutsku, byl znám jako Angarský maniak. Nebývalá brutalita napadení mu zase přisoudila druhou přezdívku, a to Vlkodlak.

Telefonát

Vše začalo telefonátem na angarskou policejní stanici. Jeden muž v něm oznámil, že našel tělo ženy, jež jevilo známky brutálního bití. Nikoho tehdy nenapadlo, že jde o práci maniaka. Pracovalo se s verzemi, že šlo buď o přepadení, nebo o hádku, která skončila velmi tragickým způsobem.

S přibývajícím počtem obětí však museli vyšetřovatelé svou tezi přehodnotit. Navíc měli před sebou pořádně těžký úkol. Hledali totiž jednoho ze svých. Po Popkově dopadení totiž vyšlo najevo, že působil u sboru místní milice. Dokonce vyjel k několika vlastním vraždám. Velmi dobře věděl, jak vyšetřování funguje a co je potřeba udělat, aby na něj nepřišli.

Dvojí život

„Všichni jsme mu říkali policajt Míša,“ řekl podplukovník Karčevskij ruským médiím. Popkov žil dvojí život. Ve dne byl přátelským strážcem zákona, v noci se stal krvelačnou šelmou. Své oběti si vždy vybíral na odlehlých místech. Byl tak lhostejný, že si ani nesundal policejní uniformu. Proč taky, když po sobě vždy vše pečlivě uklidil. Uniformu také používal jako návnadu. Ženám nabízel svezení, které však končilo v hlubokých lesích.

„Jednou jsem odvezl do lesa dvě holky. Opili jsme se a pohádali. Došla mi trpělivost. Vzal jsem z kufru auta sekeru a oběma jsem ji zarazil do hlavy. Mlátil jsem do nich opakovaně, ale ony se přesto snažily utéct. Neměly šanci,“ vypověděl s absolutním klidem vrah.

Mohla za to nevěra

Popkov byl odhalen díky DNA, které bylo odebráno ze zbytků spermatu, jež se našlo na tělech jeho obětí. Policisté je pak porovnali se všemi obyvateli angarské oblasti. I když se o něm hovoří jako o šílenci, je dle psychiatrů zcela příčetný. „Je to vzdělaný člověk, který se umí velmi dobře vyjadřovat. Je také schopen citu, svou dceru zahrnoval láskou,“ psalo se v jeho posudku.

K vraždění ho měla přivést nevěra jeho manželky. Od té doby začal nenávidět ženy a svůj vztek si ventiloval znásilňováním a vraždami. Sám sebe považuje za „čističe ulic“. K ostatním vraždám se přiznal jen výměnou za slib, že mu nebude odebrána hodnost podporučíka. Několikrát mělo také údajně dojít ke kanibalismu. Mezi ruskou veřejností panuje přesvědčení, že počet jeho obětí ještě dál poroste.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Michail Popkov

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články