Poslední britská čarodějka: Za druhé světové války skončila za mřížemi, prý podváděla klienty

Poslední britská čarodějka: Za druhé světové války skončila za mřížemi, prý podváděla klienty
Zdroj: Wikimedia Commons, Public domain
Helen Duncan se se svými seancemi proslavila po celém Spojeném království.Z takzvané ektoplasmy měla dokonce zhmotnit vyvolávaného ducha.Vystoupení Helen Duncan navštívila řada odborníků, aby zjistili, jestli doopravdy dělá to, co lidem slibuje.Posléze se ale ukázalo, že seance Helen Duncan jsou jeden velký podvod. + 1 fotka

Není jisté, zda byla Helen Duncan skutečnou čarodějnicí, ale je poslední osobou, která byla ve Spojeném království za tento "zločin” uvězněná. Prý musela pykat za to, že předstírá nadpřirozené schopnosti.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 07. 04. 2022 14:00

Ve 20. století nemohla britská vláda stíhat své občany za provozování magie. Když se ale někdo prohlásil za čaroděje, to už trestné bylo. Totéž platilo i pro Helen Duncan, která v roce 1944 tvrdila, že je ve spojení se světem duchů.

Zákon proti čarodějům

V roce 1735 vzniklo úplně poslední nařízení zakazující tyto magické praktiky, šlo o takzvaný Zákon o čarodějnictví. Na rozdíl od předešlých paragrafů považoval za trestné pouze vydávání se za čaroděje či čarodějku, a to hlavně za účelem podvodu a odcizení movitých a nemovitých věcí. To znamenalo, že pokud byl někdo na základě tohoto zákona obviněn, bylo ho možné stíhat jako obyčejného zloděje.

Helen Duncan, narozená ve Skotsku jako Victoria Helen McCrae, se již v raném věku začala věnovat spiritismu. V tom ji pak podporoval i její manžel Henry, jenž kvůli zranění z války nebyl schopen pracovat. Časté seance tak měly, spolu se zaměstnáním na částečný úvazek, zaručit rodině kýžený příjem. Helen a Henry totiž měli šest dětí.

Seance Helen Duncan

Ve 30. letech byly její seance natolik oblíbené, že s nimi cestovala po celé Británii. Během první světové války přišla spousta lidí o své blízké a jelikož se s nimi nemohli rozloučit, chtěli navázat kontakt alespoň tímto způsobem. Helen neměla o klientelu nouzi. Jednou její vystoupení navštívila i Sarah Churchill, dcera britského premiéra.

Diváci mohli s duchy nejen komunikovat, ale také se jich fyzicky dotknout. Duncan tvrdila, že dokáže ústy a nosem produkovat ektoplasmu, která se poté zhmotnila do podoby mrtvého člověka. Ve skutečnosti ale šlo o pouhou tenkou bílou látku. Žena se publiku nejprve ukázala nahá a až poté si navlékla černé šaty, o něco později se ale zjistilo, že látku měla nacpanou v krku. To by vysvětlovalo, proč se během seance ozývaly zvuky dávení.

Podvodnice i mučednice

Přestože odborníci na spiritismus mnohokrát prokázali, že je Helen podvodnice, její skalní příznivci ji neopustili. V jejich očích byla mučednice. Poprvé vyvázla jen s pokutou. Podruhé již putovala za mříže. Na konci března roku 1944 vyfasovala devět měsíců za mřížemi. Paradoxní je, že ač byla obviněna z čarodějnictví, po vynesení rozsudku zvolala: „Nic jsem neudělala! Existuje vůbec Bůh?” A pak omdlela.

Tento proces vyvolal tak velký zájem veřejnosti, že se v roce 1951 prastarý zákon přepsal a čarodějnice byly přejmenovány na podvodná média. V roce 2008 jej nahradil zákon o ochraně spotřebitele před nekalým obchodováním.

Helen se po propuštění dál věnovala seancím, ale už se jí nedařilo tak jako dřív. Zemřela v roce 1956 ve věku 59 let. I když proběhlo několik kampaní za prokázání její neviny, všechny snahy skončily fiaskem. Podaří se někdy fanouškům její jméno očistit?

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Helen Duncan

Grunge.com: Here’s Why A Medium Was Jailed Under The Witchcraft Act During WWII

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články