Nejděsivější indiánské legendy: Vraždící duch, lidožravé čarodějnice a nemluvňata pod vodou

Nejděsivější indiánské legendy: Vraždící duch, lidožravé čarodějnice a nemluvňata pod vodou
Zdroj: Pixabay

Indiánské legendy patří mezi nejděsivější na světě. Najdeme v nich pomstychtivé duše utopených dětí i nadpřirozenou bytost požírající lidi. Některé postavy jsou prý tak nebezpečné, že se nikdo neodváží byť jen vyslovit jejich jméno.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 09. 11. 2021 11:00

Stejně jako v jiných částech planety, i u severoamerických indiánů měly legendy především výchovný charakter. Varovaly mladé lidi před tím, aby nechodili příliš blízko ke zrádné vodě, nebo aby ctili svého otce i matku. I zbytečné sváry mohly přilákat nevítanou návštěvu. Temnota je totiž mnohem blíže, než se může na první pohled zdát.

Chindi – duch stvořený z dechu umírajícího člověka

Navahové věřili, že smrt se může stát nebezpečnou záležitostí i pro pozůstalé. Někdy totiž dech umírajícího člověka obsahoval vše negativní a špatné z jeho osobnosti. A právě z toho se prý zhmotnil Chindi, který pak útočil na živé. A byl vskutku děsivý. Někdy se v něm totiž sloučily ty nejhorší vlastnosti jako je žárlivost, chamtivost a nenávist. Když mu někdo zkřížil cestu, postihla jej “nemoc duchů”. Nejprve nastoupily halucinace, pak ubožák zemřel.

Bránit se bylo možné zničením věcí zesnulého, anebo se umírající těsně před posledním výdechem přemístil ven, kde mohl Chindi zmizet ve větru či víru. Pokud se vír točil proti směru hodinových ručiček, znamenalo to, že měl člověk opravdu hodně špatných vlastností. Zákeřný duch mohl být také šamany využit pro jejich vlastní pomstu vůči osobě, která jim ublížila nebo se jim znelíbila. Čarodějnice zase z části mrtvoly údajně vytvořily kuličku anebo prášek, který pak své oběti vhodily do jídla, aby ji otrávily.

Dlouhá černá bytost

Lovce v lesích prý děsí dlouhá černá bytost. Chochtawové ji popisují jako vysokou humanoidní figuru se scvrklým obličejem, malýma očima a odstávajícíma ušima. Má žít v hlubinách lesa, poblíž močálů. Jakmile se někdo zatoulá mimo vyznačenou stezku, je s ním amen.

Někdy má zbloudilé lovce bytost vábit napodobováním lidských hlasů. Jakmile ji oběť uvidí, strachem omdlí. Stvoření pak člověka propíchne trnem či brkem. Když se lovec následně probudí, začne pociťovat silné nutkání k násilnému chování. Obvykle to skončí tím, že zabije všechny své blízké.

Stick people

Dalším monstrem, které má strašit v lesích, jsou takzvaní stick people. Přezdívka vznikla zřejmě z toho, že mají rádi strkat tyče do týpí. Indiáni se jich bojí natolik, že nevysloví ani jejich jména. Tito lesní duchové se zjevují buď v podobě bigfoota, anebo jako lidé malého vzrůstu. Jednu věc mají ale společnou - jsou vznětliví a zlomyslní. Rádi kradou ryby a oblečení. Není radno snažit se je zastavit. Dokážou lidi dohnat k šílenství, nebo je rovnou celé pohltit.

Zlá čarodějnice

Skudamooch je dle kmene Wabanaki zlý duch čarodějnice, který zabije, pozře a prokleje každého, kdo mu zkříží cestu. Na tuto zvrácenou bytost funguje jenom oheň. U čarodějnic je oheň společným jmenovatelem. I v Evropě se má za to, že plameny je zahánějí.

Zlomyslné děti

V kmeni Šošonů se traduje pověst o dětech, které jejich matky utopily kvůli hladu. Nemluvňata se rozhodla svou smrt pomstít lákáním obětí ke břehům jezera. Jakmile se někdo dostal dostatečně blízko, stáhnou jej pod vodu. Jiná pověst však praví, že to jsou ve skutečnosti zákeřná mytická stvoření. Asi jako náš starý dobrý vodník.

Zdroje informací:

Allthatsinteresting.com: 9 Chilling Native American Ghost Stories, From Cannibals To Evil Otters 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články