Indián John Smith se prý dožil 137 let. Vyneslo mu to jméno Vrásčité maso

Indián John Smith se prý dožil 137 let. Vyneslo mu to jméno Vrásčité maso
Zdroj: Wikimedia Commons/Niels Larson Hakkerup, Public Domain

V roce 1922 zemřel jistý John Smith, který o sobě prohlašoval, že mu je 137 let. Málokdo mu to věřil, a tak se po jeho smrti pokoušela spousta lidí dokázat, že si to celé vymyslel, anebo že se jednoduše spletl ve datu svého narození. Jak to tak vypadá, spletli se zřejmě oni. Doposud se nikomu nepodařilo jeho tvrzení spolehlivě vyvrátit.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 29. 08. 2021 14:00

John Smith patřil do indiánského kmene Odžibvejů a celý svůj život strávil v lesích Minnesoty. Přezdívalo se mu “Ga-Be-Nah-Gewn-Wonce", což v překladu znamená Vrásčité maso. Jeho vrásčitý a kožnatý obličej byl totiž rozpoznatelný již z velké dálky.

Sporný věk Johna Smithe

Podle členů kmene Odžibvejů a výpovědí očitých svědků se měl John Smith narodit v roce 1785. Písemné záznamy o tom se však nedochovaly. Paul Buffalo, který strávil s indiány téměř celé své dětství, tvrdil, že „když z nebe padaly hvězdy, bylo Johnovi osm nebo deset let”. To by mohlo odkazovat na meteorický roj Leonidů z roku 1833. Mnoho indiánských kmenů používalo neobvyklé události k označení důležitých dat.

Pokud tomu tak skutečně bylo, znamenalo by to, že se John narodil v letech 1823-1825. Kdy pak v roce 1922 umřel, nebylo by mu ještě ani ani sto let. Jako první se jeho věk pokusily ověřit noviny Star Tribune. Ty uvedly, že si John velmi dobře vzpomínal na bitvy, jež se odehrály před počátkem devatenáctého století. Rád se kupříkladu chlubil svou účastí v boji z roku 1812. Jestliže by měl v té době 18 nebo 19 let, přiblížilo by se datum jeho narození roku 1794.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Colorized 𝙓 history (@colorizedxhistory)

Indiánský superhrdina

John Smith odmítl post náčelníka svého kmene, a přestože byl až osmkrát ženatý, nezplodil ani jedno dítě. Nejblíže k němu měl jeho adoptivní syn Tom Smith. Ten po otčímově skonu prozradil, že dva roky před smrtí jej srazil vlak. Za tři týdny byl však zase jako rybička. Takovou schopnost regenerace by mu záviděli i superhrdinové.

Nejstaršího muže na světě skolil zápal plic

Na počátku roku 1922 John Smith ještě přijímal jednu návštěvu za druhou a všem vyprávěl, co během svého dlouhého života prožil. V únoru ale dostal zápal plic, kterému podlehl. Pro jeho stařičké tělo byla zřejmě mnohem nebezpečnější nemoc, nežli několikatunový vlak.

John Smith byl pohřben na katolickém hřbitově v Cass Lake v Minnesotě. Na jeho náhrobku bychom našli datum narození 1785. Žil doopravdy tak dlouho? Objevil snad recept na dlouhověkost, který si vzal s sebou do hrobu? Anebo jen všechny tahal za nos, bafal spokojeně z dýmky a náramně se při tom bavil?

Zdroje informací:

Wikipedia.org: John Smith

Allthatsinteresting.com: This Man Claimed To Be 137 Years Old – Here's What The Evidence Says

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články