Noční obloha nabídne další magickou podívanou. V plné kráse se předvedou Eta Aquarids z Halleyovy komety

Noční obloha nabídne další magickou podívanou. V plné kráse se předvedou Eta Aquarids z Halleyovy komety
Zdroj: nasa.gov

Hvězdná obloha si pro nás opět připraví senzační podívanou. V noci na středu totiž vyvrcholí hvězdný roj Eta Aquarids a lidé tak budou moct sledovat padající kousky ze známé Halleyovy komety. A kdy jindy si vychutnat toto působivé zářivé dění, než v době celosvětové pandemie, během níž většinu času trávíme doma, nebo někde v přírodě.

Kateřina Sobolová
Kateřina Sobolová 05. 05. 2020 12:14

Vrchol meteorické sprchy nastane už dnes v noci a bude trvat do středečního svítání. Této podívané si užijí obyvatelé Velké Británie, celá kosmická událost je však aktivní už od 24. dubna a potrvá až do 20. května.

Kometu uvidíme až v roce 2061

Obecně si nejlepší pohled na oblohu užijí obyvatelé jižní polokoule. Na své si však přijdou i ti, kteří se budou dívat z polokoule severní. Ti spatří takzvané zemětřesitele, což jsou speciální meteory, které jsou krásně viditelné nad horizontem.

Uvádí se, že roční meteorická sprcha Eta Aquarid získala svůj název podle záře, nebo podle směru meteorů, který pochází ze souhvězdí Vodnáře. „Eta Aquarids jsou kousky trosek z Halleyovy komety, která je viditelná ze Země přibližně každých 76 let,“ cituje portál ladbible.com vyjádření NASA. „Tato kometa je známá také jako 1P/Halley a ze Země byla naposledy viditelná v roce 1986. Teď k vidění nebude až do poloviny roku 2061,“ upřesňuje NASA.

Vezměte si spacák

Meteory se skládají z částic, které zbyly z komet nebo kousků zlomených asteroidů. Ty mohou být malé jako zrnko písku, ovšem jakmile projdou atmosférou, tak se rozpadnou. Zároveň se pohybují ohromnou rychlostí, což způsobuje, že se proměňují v ohnivé koule, které pak můžeme spatřit z povrchu Země.

NASA také vydala několik rad, jak si současnou vesmírnou podívanou užít co možná nejlépe. „Pokud chcete vidět Eta Aquarids, najděte si místo daleko od městských a pouličních osvětlení. Vezměte si s sebou spacák nebo teplou přikrývku. Vaše oči se tmě přizpůsobí asi za třicet minut a vy tak začnete vidět meteory. Buďte trpěliví, protože show potrvá až do úsvitu, takže budete mít spoustu času, abyste je zahlédli,“ stojí na jejich stránkách.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články