Fenka Lajka: Smutný osud psíka kosmonauta! První ve vesmíru ale byly octomilky

Lajka byla fenka, která se jako první živý tvor z planety Země dostala na oběžnou dráhu. Stalo se tak 3. listopadu 1957 na palubě sovětské družice Sputnik 2. Dostala se i na poštovní známky.
Zdroj: archiv
Lajka byla fenka, která se jako první živý tvor z planety Země dostala na oběžnou dráhu. Stalo se tak 3. listopadu 1957 na palubě sovětské družice Sputnik 2. Dostala se i na poštovní známky.Zatímco Američané vysílali do vesmíru opice, Sověti zvolili toulavé pejsky.Model hermetické kabiny družice Sputnik 2 se psem Lajkou. V tomto těsném prostoru strávila cestu do vesmíru.Raketa R-2A se dvěma zkušebními psy, cvičiště Kapustin Jar. Zde byli čtyřnozí hrdinové tvrdě cvičeni k pobytu mimo planetu Zemi.+ 6 fotek+ 7 fotek

Nebyla prvním živým tvorem ve vesmíru, těmi byly malé mušky octomilky, ale rozhodně se stala nejslavnějším. Bohužel za to zaplatila životem. V neděli 3. listopadu 1957 vyslali Sověti do kosmu toulavou fenku Lajku, kterou odchytili na jedné z moskevských ulic. Jaký je její celý příběh?

Jana Jánská
Jana Jánská 20. 04. 2020 17:49

Její příběh je jako z hollywoodského filmu. Svět si roztomilou fenku Lajku spojuje s prvním letem do vesmíru, není to však pravda. První živé bytosti ve vesmíru byly octomilky, které se na zem vrátily živé a zdravé. Lajka je ovšem coby zvířecí kosmonaut nejslavnější.

USA začaly s opicemi

V roce 1951 začal speciální sovětský tým testovat vliv letu v raketoplánu na živý organismus. Američané, kteří se Sověty zápasili, kdo dříve dobude vesmír, v té době vysílali do vesmíru cvičené opice. Ty se ale ukázaly jako nevyhovující pasažéři, protože propadaly velké panice při startu raketoplánu.

Rusové se rozhodli pro psy. Na začátku roku 1952 putuje do výzkumného sovětského ústavu prvních patnáct pokusných pejsků. Rok na to jsou dva z nich vyneseni raketou až do výše 110 km, kde je hranice vesmíru. Když se raketka vrátila na zem, byl velký důvod k oslavám. Pejsci byli sice lehce v šoku, ale jinak jim nic nebylo.

Lajka přichází na scénu

Tyto pokusy pokračují další tři roky. Rusové v té době do vesmíru vypustí první družici jménem Sputnik a rozhodnou se překročit hranici vesmíru a do vesmírného prostoru vypustit živou bytost. To, že zatím neexistoval způsob, jak raketu z oběžné dráhy dostat zpět na Zemi, vlastně ani nikoho nezajímalo.

Pro sebevražednou misi vybrali fenku Lajku, která byla odchycena v ulicích Moskvy jako toulavý pes. Vědci věřili, že díky jejímu těžkému životu na ulici bude mnohem lépe snášet tvrdé podmínky letu a kosmického výcviku. I její povaha byla naprosto ojedinělá. Byla prý velice klidná a flegmatická. Nebyla tolik hysterická jako americké opice.

Kosmický výcvik malé psí kosmonautky musel být opravdu krutý. Byla na dvacet dní zavřena v malé a těsné kleci, aby si zvykla na prostory raketoplánu a denně podstupovala výcvik na rotující centrifuze, která simulovala přetížení při startu a hluk motoru. K jídlu dostávala nutriční gely, které měla jíst i ve vesmíru. Musela se odnaučit požívat tuhou stravu.

Lajka letí do vesmíru

Den před osudným letem si Lajku vzal jeden z vědců na noc domů, aby si mohla pohrát s jeho dětmi. Věděl, že nemá šanci se z vesmíru vrátit. V neděli 3. listopadu 1957 přichází Lajčin velký a poslední den. Byla vynesena do vesmíru. Na rozdíl od předešlých psích kolegů se s jejím návratem vůbec nepočítalo.

Rusové vydali prohlášení, že Lajka start přežila a osm dní kroužila živá a zdravá okolo Země. Pak jí prý došel kyslík a ona se udusila. Realita byla mnohem horší. Podle všeho zemřela asi po pěti hodinách letu. Její smrt zavinil obrovský stres a také přehřátí organismu. Od Sputniku se totiž neoddělil plánovaný blok A a teplota v raketě začala rychle stoupat na 40 stupňů Celsia.

Zemřela Lajka zbytečně?

Lajka dokázala, že živý tvor může přežít stav beztíže a otevřela dveře vesmíru i lidem. Před slavným letem Jurije Gagarina bylo do vesmíru vysláno dalších 48 psů. Jedno ze štěňat přeživší vesmírné kosmonautky dostal jako dar prezident John Fitzgerald Kennedy.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články