Zase "padají hvězdy". Něco si přejte! Listopadová noční obloha patří Leonidám

Zase "padají hvězdy". Něco si přejte! Listopadová noční obloha patří Leonidám
Zdroj: pixabay.com
1. Tisíce hvězd jako kdyby víří nad Mount Bromo – aktivním vulkánem ve východní Jávě (Indonésie).2. Vrak lodi pod Mléčnou dráhou. Foceno po cestě do města Terengganu.5. Chow říká, že když poprvé spatřil Mléčnou dráhu, bylo to jako vidět speciální efekt v nějakém filmu.6. Tento úžasný snímek byl pořízen těsně před východem slunce poblíž komplexu vulkánů Kawah Ijen (Indonésie).+ 3 fotky+ 4 fotky

Čekáte na padající hvězdu, která by vám splnila i to nejtajnější přání?  Během listopadu jich můžete mít rovnou několik, na obloze totiž zase řádí Leonidy, které byly poprvé zpozorovány už před více než tisíciletím. Pokud bude obloha jasná, můžete během jediné hodiny spatřit klidně i dvě desítky meteoritů.

Kateřina Sobolová
Kateřina Sobolová 18. 11. 2019 09:29

Meteorická smršť Leonidů zasáhne naši planetu každých třiatřicet let. Pozorovat "padající hvězdy" ale můžete každoročně. Jde o jeden z nejvýraznějších a nejčastěji pozorovaných meteorických rojů. Své maximum má okolo 17. až 18. listopadu.  Na svědomí ho má kometa 55P/Tempel-Tuttle, která během svého putování oblohou zanechává spoustu malých zrníček prachu. Poprvé byla zpozorovaná už v roce 902 našeho letopočtu a letos si nachystala další zajímavou podívanou.

Vychází ze souhvězdí Lva

Podle NASA jsou Leonidy viditelné ze severní i z jižní polokoule. Své jméno dostaly podle latinského názvu souhvězdí Lva (tedy Leo), ve kterém se nachází jejich radiant, z něhož všechny meteory tohoto roje zdánlivě vylétávají. Dráhu jejich letu vypočítal už v roce 1886 italský astronom Giovanny Schiaparelli.

Proud Leonidů, jejichž průměrná rychlost dosahuje zhruba 71 kilometrů za sekundu, má pokaždé jinou intenzitu. Svého maxima tento meteorický roj dosáhl v roce 1833, kdy se na obloze během jediné hodiny objevilo 46 tisíc meteoritů.

Přijde i druhá vlna

Hlavní Leonidská meteorická sprcha se na obloze odehrála dnes v noci a brzy nad ránem. Pokud jste ji nespatřili, nevěšte hlavu. Jestli to počasí dovolí, tak nás čeká i druhá meteorická vlna, která potrvá až do posledního listopadového dne.

Mějte však na paměti, že ne vždy vám obloha nabídne takovou podívanou, jakou si představujete. Ke sledování tohoto meteorické roje je nutné najít si tmavé místo: nejlépe co nejdále od jakéhokoliv osvětlení, a ještě lepší variantou je odjet z města.  Pokud to možnosti dovolí, lehněte si na záda a koukejte se nahoru - směrem severovýchod. Pak už jen musíte čekat a čekat. Krásná podívaná však bude zaslouženou odměnou.

TADY SE PODÍVEJTE NA FASCINUJÍCÍ FOTOGRAFIE NOČNÍ OBLOHY:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články