Spěte pod hvězdami, jezte bobule a toulejte se 365 dní v roce. Švédsko si založilo profil na Airbnb. A ubytuje každého

Švédsko chce podpořit princip veřejné přístupnosti krajiny.
Zdroj: Graeme Richardson/Facebook.com/VisitSweden
Malé město na jihozápadě Švédska.Polární záře.Zvědavý los.Zimní otužování.+ 15 fotek+ 16 fotek

Letenky bývají jen první, malou částí celkových nákladů na dovolenou. Pak tu máme ubytování, dopravu po zemi, výdaje za prohlídky atraktivních míst a nějakou tu korunu, nebo spíš stovky korun za jídlo. Od minulého týdne však existuje na Zemi jeden stát, v němž se vyhnete výše uvedeným poplatkům. Vítejte ve Švédsku.

Barbara Lorenzová
Barbara Lorenzová 29. 05. 2017 13:36

Severská země si totiž založila profil na ubytovacím serveru Airbnb. Na něm většinou obyčejní lidé zprostředkovávají svůj dům, byt či pokoj pro cizince jako alternativu k drahým a neautentickým hotelům.

Na rozdíl od klasických nabídek ale Švédsko vyniká cenou za ubytování. Ve spolupráci s Visit Sweden se snaží propagovat princip „freedom to roam“ nebo také „allemansrätten“, tedy právo všech na svobodné toulky po zemi. A tak za pobyt nikdo nic neplatí.

Netřeba si ani rezervovat ubytování. Prostě si upevněte stan kdekoliv mimo soukromé zahrady a obdělávané plochy.

„Je to země se všemi nezbytnostmi a vybavením, které by každý skvělý domov měl mít. Je to místo, kde můžete jíst bobule ze země, spát pod hvězdami, plavat v jezeře a svobodně se toulat,“ uvádí Švédsko na svém profil na Airbnb.

Pro každého cestovatele, který využije této neodolatelné nabídky, by mělo být posvátné pravidlo „neruš, nenič“. Jakmile ho vstřebá, může vyrazit.

Doporučovaných lokalit uvádí Švédsko na Airbnb spousty. Zmiňme například „útes s panoramatickým výhledem na oceán“ v národním parku Skuleskogen. Nebo pláž u vápencových útvarů Byrum's raukar.

Jerker Andersson/Facebook.com/VisitSweden

„Jdi spát s půlnoční oblohou nad hlavou a pokud nebudeš moct usnout, zkus počítat hvězdy. Obvykle to funguje!“ uvádí země na internetu.

„Na podzim tu najdeš divoké houby a užiješ si shánění potravy – od srpna do listopadu objevíš na zemi mnoho chutných lišek.“

Ubytování ve Švédsku je k mání 365 v roce, má neomezený počet postelí a check-in si můžete zvolit dle libosti. Nemusíte mít přitom starosti, že děláte něco nelegálního. Celý tento nápad je chráněn švédským zákonem.

Ola Ericson/Facebook.com/VisitSweden

„Každé jezero je nekonečný bazén, každý horský vrcholek tvojí žulovou terasou, každá louka se stává zahradou a každý les spižírnou plnou hub a bobulí. Neostýchej se a dopřej si ranní běh nebo jízdu na kole napřít otevřenými polemi nebo pěší tůru skrze vyzývavý horský terén. Pokud se ti zachce něčeho lepšího, nemusíš se dovolovat u nikoho, jen najdi tu nejlepší lokaci, která vyhovuje tobě i tvojí náladě.“

Už máte sbaleno?

Podívejte se na několik fotografií magického Švédska v galerii.

Zdroj: Business Insider

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články