Krása jménem Hallerbos: Magický les v Belgii každé jaro pokryje modrý koberec

Modrý les, Belgie
Zdroj: Pixabay.com
Než se Hallerbos stal samostatným lesem, byl součástí Sonianského lesa, který zasahuje jižní Brusel a pyšní se titulem největšího bukového lesa v Evropě.Hallerbosu se také říká Modrý les. Může za to hustý, zářivě modrý koberec zvonků, který každoročně vykvétá na jaře až do začátku léta.Les je navíc domovem mnoha divokých zvířat. Při procházkách můžete slyšet zpěv ptáků - pěnice černohlavné, budníčka, střízlíka a mnoha dalších. 

Kromě zvonků se zde dají najít konvalinky, hyacinty nebo medvědí česnek, který ale pravděpodobně dřív ucítíte, než uvidíte.
+ 1 fotka+ 2 fotky

Tajuplná místa se nenacházejí pouze v pohádkách, ale můžete je objevit i ve skutečném světě. Jako třeba mystický les Hallerbos, který každoročně na jaře rozkvétá tisíci modrými květy. V současné době koronavirové pandemie jako by dával novou naději do budoucnosti.

Jana Jánská
Jana Jánská 27. 03. 2020 12:00

Les se nachází v Belgii, rozkládá se na 1 360 hektarech především u obce Halle ve vlámském Brabantu. Malá část ale zasahuje i do valonské části. A co by kamenem dohodil je to i do hlavního města Bruselu.

Tam, kde bydlí víly

Při pohledu na snímky z Hallerbosu vás hned napadne, že za vysokými štíhlými stromy se musí skrývat pohádkové bytosti. Možná ale, že se vznášejí nad hustým kobercem modrých květů, v němž převažují zvonky, ale zahlédnout zde můžete i hyacinty, kokoříky, divoké narcisy nebo lesní sasanky. Kromě záplavy květin je les domovem i pro vzácné druhy netopýrů.

Klid, ticho a mír

Taková bude nejspíš atmosféra během letošního dubna, kdy modrofialová záplava květů opět zahltí celou plochu lesa. Davy lidí, které sem každoročně proudily ať již pěšky nebo na kole, se tady ale vzhledem ke karanténním opatřením letos určitě neobjeví.

Chuť si budou muset nechat zajít i fotografové, pro které je les doslova rájem nádherných snímků, a to zejména v ranní mlze, která Hallerbosu dodává tajuplnou, ne-li dokonce až strašidelnou atmosféru.

Stáří lesa

Takto husté pokrytí zvonky ukazuje, že daný les je velmi starý. Neznamená to ovšem nutně, že stromy v lese jsou staré, ale pouze to, že vyznačená oblast byla zalesněná alespoň tři sta až čtyři sta let. Mimochodem, většina stromů v Hallerbosu je podstatně mladší, jelikož původní les byl zničen během první světové války.

NA DALŠÍ FOTOGRAFIE A ZAJÍMAVOSTI O TAJUPLNÉM LESE HALLERBOS SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články