Jak se dožít 90 let: Vědci doporučují neobvyklý elixír mládí. Podává se ovšem v malých dávkách

Jak se dožít 90 let: Vědci doporučují neobvyklý elixír mládí. Podává se ovšem v malých dávkách
Zdroj: Freepik

Lidé, kteří se dožívají opravdu vysokého věku, často holdují zlozvykům, jimž se mladší generace snaží vyhnout. Možná ale dělají chybu. Podle nové studie je totiž jedním z faktorů dlouhověkosti alkohol.

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 21. 08. 2021 12:00

Britský list Express.co.uk upozornil na novou studii, která se věnovala dopadu konzumace alkoholu v pozdějším věku na dlouhověkost. A výsledky dlouhodobého výzkumu patrně zvednou nejedno obočí.

Dlouhověkost a alkohol

Zda mírný až střední příjem alkoholu souvisí se sníženou úmrtností, zůstává předmětem intenzivního výzkumu a kontroverzí,“ napsali autoři studie. Podle jejich slov je k dispozici jen velmi málo výzkumů o alkoholu a dosažení dlouhověkosti. A aby to napravili, zkoumali vztah mezi různými přístupy k pití alkoholu a pravděpodobností dožití 90 let.

Jako základ jim posloužily údaje z Nizozemska, kde se na velkém vzorku lidí zkoumala souvislost mezi stravováním a výsledky zdravotních testů. Účastníci narození v letech 1916–1917 vyplnili v roce 1986 rozsáhlý dotazník. Tehdy jim bylo 68–70 let a lékaři je sledovali až do věku 90 let.

Ukázalo se, že existuje spojení mezi příjmem alkoholu a pravděpodobností dožití 90 let u mužů i žen. Nejvyšší šance na dosažení této věkové hranice byla zjištěna u osob konzumujících 5 až 15 gramů alkoholu denně ve srovnání s abstinenty.

Jak na dlouhověkost

Pokud jde o pohlaví a druh alkoholu, pití vína je spojeno zejména s dlouhověkostí u žen, zatímco tvrdý alkohol tak fungoval u mužů. Ženám naopak snižoval pravděpodobnost dožití vysokého věku. A není bez zajímavosti, že nárazové pití má stejné negativní důsledky u obou pohlaví.

Nejde ovšem o výzvu k nezřízenému pití. Nejen že je potřeba mít alkohol pod kontrolou, ale podle výše zmiňovaných údajů jde o alkohol podávaný v doslova malých dávkách - jedna sklenice vína, panák whisky nebo jedno pivo denně. Cokoliv navíc by cestu k dosažení dlouhověkosti mohlo pokazit.

Zdroje informací: 

Express.co.uk: The surprising drinking habit that gives you the ‘highest probability of reaching 90'

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články