Před 90 lety se narodil král soulu Ray Charles: Oslepl, když se mu bratr utopil v neckách

Ray Charles
Zdroj: Wikimedia Commons, Heinrich Klaffs, CC BY-SA 2.0
I Ray Charles má svou hvězdu na Chodníku slávy.
Kromě klavíru ovládal Ray i hru na saxofon.
Ray Charles měl vícero přezdívek, ale jedna jej vystihovala přesně: "The Genius".
Tmavé brýle a úsměv na tváři. Dva hlavní poznávací znaky Raye Charlese.
+ 1 fotka+ 2 fotky

Soul by měl vycházet přímo z duše, jak ostatně napovídá už samotný název. U zpěváka Raye Charlese to platilo na sto procent. Ve svém životě si prošel mnohými útrapami, které se odrazily i v jeho hudební tvorbě. Ne nadarmo se mu říkalo srdcerváč.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 23. 09. 2020 08:00

Ray Charles Robinson byl americký zpěvák, klavírista a skladatel. V roce 2004 o něm byl natočen film Ray s Jamiem Foxxem v hlavní roli. Téhož roku byl v časopise Rolling Stone zařazen mezi deset největších umělců všech dob.

Chudé poměry

Budoucí soulová hvězda se narodila do velmi chudých poměrů. A aby toho nebylo málo, musel přihlížet tomu, jak jeho mladší bratr tone v neckách. Tento hrozný zážitek zanechal na Rayovi trvalé následky. Po několika měsících mu začal z očí vytékat hnis. Po lékařské prohlídce se dozvěděl zdrcující diagnózu: nemoc nelze nijak vyléčit a je nutno počítat s tím, že velmi brzy oslepne.

Jeho matka na to musela ihned reagovat a našla mu školu pro nevidomé na Floridě. Tam se sice naučil poměrně rychle číst v Braillově písmu, avšak radost z úspěchu mu zhatila šikana od spolužáků. Nedokázali přijmout, že pochází z velmi nuzných poměrů. Možná kvůli stresu jej začalo pobolívat pravé oko. Když se na něj podíval školní lékař, rozhodl o tom, že bude muset být bezpodmínečně vyjmuto.

Začátek hudební kariéry

Když mu zemřela matka, musel školu pro nevidomé opustit. A právě tehdy, v patnácti letech, započala jeho hudební kariéra. Nejprve začal hrát na klavír, později se přidal ke kapele Alvina Downinga.

O rok později okusil tvrdé drogy, na kterých byl nakonec závislý dlouhých dvacet let. V roce 1964 absolvoval odvykací kúru, jenomže za rok se zase předávkoval heroinem. Jeho život provázely i četné potyčky s policií.

Skandály plnily titulky

Skandály spojené s Rayovou závislostí nabíraly na intenzitě a plnily titulky různých periodik. Kupříkladu producent Quincy Jones tvrdil, že byl s Rayem pět měsíců bez přestávky sjetý heroinem. Drogy se logicky odrazily v kariéře slavného zpěváka. Přesuny koncertů tak nebyly nic divného. “Co dělám s mým tělem je jen moje věc,” nechal se slyšet Ray Charles.

Poslední rozloučení

Poslední album Thanks For Bringing Love Around vydal Ray Charles v roce 2002. Naposledy ho bylo možné vidět na veřejnosti v Los Angeles. Poté se u něj objevily komplikace spojené s onemocněním jater, kterým desátého června 2004 podlehl.

Zdroj textu: Ray Charles: idnes.cz, Ray Charles: g.cz

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články