Hon na čarodějnice v Rusku: Trestem byl celibát a suchý chléb, ale také mučení a Sibiř

Hon na čarodějnice v Rusku: Trestem byl celibát a suchý chléb, ale také mučení a Sibiř
Zdroj: Wikimedia Commons/Viktor Mikhailovich Vasnetsov, Public domain

Šílenství zvané hon na čarodějnice se v Evropě rozmohlo koncem 15. století. Na hranicích tehdy zemřely tisíce nevinných lidí. Stačilo jen na někoho ukázat prstem a křivě jej obvinit. A nejinak tomu bylo i v Rusku. Tam se sice vyznával trošku jiný přístup, tresty však byly také drsné.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 01. 04. 2022 14:00

Víra v čarodějnice a démony nebyla kvůli pravoslavné církvi v Rusku až tak rozšířená. Navíc nebyla v této kultuře žena považována za nádobu hříchu, ba naopak, obviněni byli většinou muži. Kdo si ale hleděl celý život svého, a takzvaně někomu nešlápl na kuří oko, mohl v ústraní provádět své “čáry” klidně dál.

Čarodějnictví znamenalo vyhnání na Sibiř

Pokud nějaká kauza skončila plnohodnotným vyšetřováním, ujaly se případu úřady, inkvizice byla zcela mimo hru. Zda obžalovaný létal na koštěti nebo se účastnil sabatů, nebylo důležité a neřešilo se to. Hlavní bylo, zda svým jednáním způsobil škody na úrodě či lidských životech. Pokud se “prokázalo”, že je daná osoba vinna, čekalo ji bití a zabavení majetku.

Častokrát se domnělí čarodějové a čarodějnice umísťovali do klášterů, kde měli díky celibátu a půstu dojít k nápravě. Za vlády cara Alexeje Michajloviče se zase tito lidé posílali na Sibiř, kde je připoutali ke zdem věznic a krmili je pouze chlebem a vodou.

Tvrdý trest pro ruské čaroděje

Rusové nezapomněli ani na tvrdé tresty. Kromě upalování se často také topilo v řece, mučilo a propichovala údajná ďáblova znaménka. Neslavně dopadla také carská švadlena Darja Lomanova. V roce 1639 byla obviněna, spolu s několika bylinkáři, ze smrti dvou malých princů. Nejprve jim kat vykloubil ramena. Poté je bičoval a pálil ohněm. Ani jeden z nich se však nikdy nepřiznal. Kdo mučení přežil, byl poslán do vyhnanství.

Car Petr I. nechal zapsat tresty za čarodějnictví i do Vojenské charty. Pokud někoho přistihli při nekalých praktikách, mohl taktéž očekávat mučení a smrt na hranici.

Konec honu na čarodějnice v Rusku

Pronásledování údajných čarodějů, čarodějnic, věštců a různých mystiků skončilo s nástupem éry osvíceného absolutismu, a to koncem 18. století. Za vlády Kateřiny II. vyvázli obvinění “jen” s trestem bičování a šestiměsíčním pobytem za zdmi kláštera.

Snad posledním příznivcem starých časů byl kapitán Šmalev z pevnosti Tengin na Kamčatce. Když nechal v sedmdesátých letech 18. století upálit místní ženu, napsal baron Vladimir Shteingel, že se touto akcí Rusové vracejí zpět do barbarských časů. A je to prý o to smutnější, že k činu došlo za vlády tak osvícené panovnice.

Zdroj informací: 

Rbth.com: How Russians carried out witch hunts 

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články