Lstivý vrah Lester Eubanks: V roce 1973 utekl z vycházky na vánoční nákupy, hledají ho dodnes

Lstivý vrah Lester Eubanks: V roce 1973 utekl z vycházky na vánoční nákupy, hledají ho dodnes
Zdroj: Unsplash

Lester Eubanks, vrah čtrnáctileté Mary Ellen, byl vskutku vzorným vězněm. Na to, že si odpykával doživotní trest, se choval velmi slušně. A tak se vedení věznice slitovalo a dovolilo mu zaskočit si na vánoční nákupy. To ale neměli dělat. Lester toho využil a vzal do zaječích.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 29. 12. 2021 13:00

Lester Eubanks sekal latinu celých sedm let. Nikoho proto nenapadlo, že by utekl. Byl propuštěn na vycházku s tím, že se má v určený čas dostavit na místo poblíž nákupního centra. Nedostavil. Navíc jej do dnešního dne nenašli. Na svobodě pobíhá muž, který svou oběť nejprve znásilnil, pak zastřelil, a nakonec jí cihlou rozmlátil obličej na kaši.

Vražda Mary Ellen Deener

Eubanks nebyl žádný svatoušek. Měl za sebou již několik sexuálně motivovaných deliktů. Do vězení ho ale dostala až vražda čtrnáctileté Mary Ellen Deener, kterou spáchal 14. listopadu 1965. Toho dne se dívka chystala se svou mladší sestrou Brendou Sue prát prádlo. Jelikož jim chyběly drobné, rozhodla se Mary zaskočit do jiné prádelny a rozměnit tam peníze. Během cesty bohužel narazila na Eubankse.

Prokázala velkou odvahu a snažila se jeho útoku ubránit. To ho ale ještě více rozzuřilo. Po znásilnění ji zastřelil a rozbil hlavu cihlou. Pro její rodinu to byl velký šok. Mary byla milou a velmi ochotnou dívkou, jenž se navíc chtěla stát jeptiškou. Vrah se ke svému činu přiznal ihned po zatčení. Porota s ním neměla slitování a odsoudila ho k trestu smrti. V té době však Nejvyšší soud shledal tresty smrti protiústavními, a tak byl rozsudek změněn na doživotí.

Útěk z vězení

Sedm let se Eubanks choval jako vzorný vězeň. To mu vyneslo určitá privilegia. Díky tomu byl 7. prosince 1973 převezen do nákupního centra Great Southern, kde se mohl několik hodin pohybovat bez jakékoli kontroly. Dozorci mu pouze kladli na srdce, aby se poté dostavil na smluvené místo, kde by ho vyzvedli a eskortovali zpět za mříže.

 

Zobrazit příspěvek na Instagramu

 

Příspěvek sdílený Oxygen (@oxygen)

Lester však dohodu nedodržel. Rodina mrtvé dívky byla opět v naprostém šoku. Jak mohli zřízenci věznice něco takového dovolit? To byli skutečně tak naivní? Následné vyšetřování ukázalo, že útěk plánoval už od samotného zatčení.

Kde je vrah Lester Eubanks?

O Eubanksův případ se až na počátku 90. let začal zajímat vyšetřovatel John Arcudi. Zarazilo ho hlavně to, že byl na seznam hledaných osob zařazen až několik desítek let po útěku. Přitom ho mohli policisté chytit již dávno, třeba při dopravním přestupku. „Připadalo mi, že na té kauze nikdo nepracoval minimálně dvacet let,” řekl tehdy Arcudi.

V roce 1994 se tvář vraha konečně objevila v pořadu Most Wanted. Díky telefonátům zavedla policisty stopa do Kalifornie. Tam měl údajně pracovat v jedné továrně. Jejich příjezd ale skončil fiaskem. Podezřelá osoba dala výpověď a zmizela neznámo kam. Lester Eubanks se před rukou zákona skrývá již téměř padesát let. Pravděpodobně bude mít rodinu, možná i vnoučata. Buď se snaží pohybovat mezi lidmi, kteří o něm nic nevědí, nebo jej naopak chrání rodina. Ať už je to jakkoli, podívá se někdy znovu za mříže? A žije ještě vůbec?

Zdroje informací:

Netflix: Unsolved Mysteries

Allthatsinteresting.com: Meet Lester Eubanks, The Child Murderer Who Escaped From Prison In 1973 And Remains Uncaught

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články