Zmizení Natashy Ryan: Mysleli si, že se stala obětí sériového vraha, ve skutečnosti se schovávala ve skříni

Zmizení Natashy Ryan: Mysleli si, že se stala obětí sériového vraha, ve skutečnosti se schovávala ve skříni
Zdroj: Pixabay

Málokterý případ vyvolal takový poprask jako ten Natashy Ryan. Tehdy čtrnáctiletá Australanka se jednoho dne nevrátila ze školy a protože ji policie nedokázala vypátrat, prohlásili ji za oběť sériového vraha, který tehdy ve městě řádil. O to větší šok pro všechny byl, když se dívka po necelých pěti letech našla živá a zdravá.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 07. 08. 2021 11:00

Natashe Ryan bylo pouhých 14 let, když se rozhodla, že uteče z domova. Její rodiče nenapadlo, že by za jejím zmizením mohla stát láska ke staršímu muži. Naopak byli přesvědčeni, že se stala obětí sériového vraha, který v roce 1998 v australském Rockhamptonu řádil. A totéž si myslela i policie.

Problémová dívka Natasha Ryan

Měl to být den jako každý jiný. Když matka toho srpnového rána roku 1998 vysadila Natashu před školou, řekla jí, ať se po vyučování ihned vrátí domů. Natasha však měla jiné plány. Rozhodla se utéct ke svému příteli Scottu Blackovi. U něj hodlala žít do doby, než se budou moci vzít.

Natasha rozhodně nebyla spořádaná dívka. Ve 14 letech již měla na kontě vyloučení ze školy, experimenty s drogami a pokus o demonstrativní sebevraždu. Přesto bylo její zmizení bráno policejními orgány velmi vážně. Tou dobou totiž v okolí řádil sériový vrah Leonard John Fraser.

Rozjela se tedy rozsáhlá pátrací akce se stovkou dobrovolníků. Bez úspěchu. Natashina rodina se tak roku 2001 smířila s tím, že je dívka mrtvá, a uspořádala poslední rozloučení. Jenomže o dva roky později Natasha “vstala z mrtvých". Byla nalezena ve skříni v Blackově domě vzdáleném pouhé čtyři kilometry od jejího bydliště. Jak se vše provalilo? Díky anonymnímu tipu, který dal policii zřejmě jeden ze Scottových příbuzných.

Její otec málem dostal infarkt

Ta zpráva přišla jako blesk z čistého nebe. Zrovna probíhal soud s Fraserem, který byl tou dobou již odsouzený na doživotí za jinou vraždu, když státní zástupce oznámil, že během policejní razie byla objevena Natasha, živá a zdravá. Její otec, který se tehdy procesu zúčastnil, z toho dostal málem infarkt.

O pár dní později stanula před soudem i sama dívka. Musela potvrdit, že s Fraserem nikdy nepřišla do styku. Tím to ale neskončilo. Zodpovídala se také ze lhaní a záměrného maření policejního vyšetřování. Peněžitý trest ji nakonec minul, přes kapsu se ale musel plácnout její přítel, kterému soud uložil pokutu 18 000 dolarů.

Určitě si pak oba položili otázku, zda jim to vůbec stálo zato. Natasha musela celé roky žít v domě se zataženými závěsy. Navíc když přišla návštěva, nezbylo jí, než se schovat do skříně. A pokud chtěla na čerstvý vzduch, mohla tak učinit až po setmění.

Šťastný konec příběhu Natashy Ryan

Jejich kauza vyvolala v lidech smíšené pocity. Někteří byli rádi, že jsou v pořádku, jiní volali po tom, aby za celé vyšetřování, které daňové poplatníky vyšlo na 400 000 dolarů, zaplatili oni sami. V roce 2008 si Natasha mohla Scotta konečně vzít. Obřad se konal poté, co si odseděl 12 měsíců za křivou přísahu. Následující den dostali oba nabídku na 200 000 dolarů za výhradní práva na jejich příběh. A jak žijí dnes?

Poslední zpráva o tomto povedeném páru pochází z roku 2011. V ní stojí, že se jim narodilo třetí dítě a že Natasha úspěšně zakončila studium na zdravotnické škole. Zdá se tak, že konečně dospěla.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Natasha Ryan

Stayathomemum.com.au: Natasha Ryan: The Girl Who Hid In The Cupboard

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články