Záhadné zmizení farmáře Davida Langa: Měl se doslova vypařit před zraky své rodiny

Záhadné zmizení farmáře Davida Langa: Měl se doslova vypařit před zraky své rodiny
Zdroj: Unsplash

Jedna z největších záhad 19. století se odehrála 23. září 1880. Pro Davida Langa to byl zpočátku jen další den na farmě poblíž Gallatinu v Tennessee. Zrovna si vykračoval po svých rozlehlých polích. Z domu jej sledovala dcera i manželka. Z boku jej míjeli dva muži v drožce. A pak najednou nic. Prostě před jejich zraky zmizel. Jako pára nad hrncem.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 18. 07. 2021 14:00

Nejprve si všichni mysleli, že musel spadnout do nějaké jámy. Po pečlivém prohledání celé oblasti ale tuto možnost vyloučili. Toto zjištění dolehlo na jeho manželku natolik, že dostala hysterický záchvat a byla odvedená domů. K hledání se připojili i Langovi sousedé, ale marně. Po pár dnech byla celá akce zrušena.

Tajemné volání o pomoc

O rok později se Langova dcera vydala na místo, kde její otec zmizel a několikrát na něj zavolala. Nikdo se neozval, a tak se vydala zpět k domovu. Po pár krocích ale najednou uslyšela slabé volání o pomoc. Na nic nečekala a utíkala pro matku. I ona, poté co dorazila na pole, slyšela Langův hlas.

Když se na ono místo vrátily další den, volání o pomoc se znovu ozvalo, tentokrát bylo ale mnohem méně zřetelné. I během dalších několika dnů mohly jeho hlas slyšet, pak ale utichl nadobro. Jak se to mohlo stát? Některé zdroje navíc uváděly, že na místě, kde muž zmizel, vyrašila neobvykle bujná tráva, kterou však odmítalo spást jakékoli domácí zvíře. Jiní zase tvrdili pravý opak, že tam nevyrostl ani jediný lístek, přičemž všude okolo bylo plevele habaděj.

Pravda o zmizení Davida Langa?

Příběh o zmizení farmáře Langa publikoval poprvé časopis Fate v roce 1953. Článek obsahoval i údajný rozhovor s jeho dcerou. Jenomže kdybychom se podívali do záznamů o sčítání lidu, žádnou rodinou Langovou bychom tam v roce 1880 nenašli. Celý příběh je evidentně pouze snůškou výmyslů.

Podobná příhoda se objevila i v roce 1888. Sepsal ji slavný autor záhadných příběhů Ambrose Bierce a příběh publikoval v sanfranciském Examineru. Tentokrát měl zmizet otrokář. Jednoduše se prý vypařil. Jeho majetek byl poté rozprodán státem. Pověst se, od té s farmářem Langem, liší v tom, že otrokáře pak jeho děti nehledaly. A o pomoc později volal pouze farmář.

Záhadná zmizení v Simpsonových

Záhadným zmizením se nechali inspirovat i tvůrci Simpsonových, konkrétně ve Speciálním čarodějnickém díle sedmé sezóny, který nese prostý název Homer 3D. Hlava rodiny se octla v úzkých, Patty a Selma měly přijít na večeři. Homer se potřeboval někam velmi rychle schovat. Za skříní našel vstup do jiné dimenze. Navíc se stal trojrozměrným. Také volal o pomoc, a přitom nikdo z jeho rodiny nevěděl, kde je. Bart se ho snažil zachránit, ale nepodařilo se mu to. Žlutý tlouštík nakonec skončil v našem světě, kde objevil krásu obchodů s erotickými pomůckami.

A co se stalo s Ambrosem Biercem, otcem příběhů o nenadálých zmizeních? Ten údajně koncem roku 1913 zmizel v Mexiku. Doslova se po něm slehla zem...

Zdroje informací:

Historicmysteries.com: The Curious Story of David Lang

Hoaxes.org: The Disappearance of David Lang

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články