Kontroverzní Emil Zátopek: Spolupracoval s StB, ale kritizoval také sovětskou okupaci

Kontroverzní Emil Zátopek: Spolupracoval s StB, ale kritizoval také sovětskou okupaci
Zdroj: Wikimedia Commons/Deutsche Fotothek, CC BY-SA 3.0 de
Emil Zátopek byl československý atlet, čtyřnásobný olympijský vítěz ve vytrvalostním běhu a manžel Dany Zátopkové. V roce 1944 pokořil český rekord v běhu na 2000, 3000 a 5000 metrů.V roce 1948 vyhrál v Londýně běh na deset kilometrů. O rok později pokořil hned dvakrát světový rekord v běhu na deset kilometrů. V dalších sezónách si třikrát vylepšil svůj vlastní čas. + 2 fotky+ 3 fotky

Emil Zátopek byl fenomenální běžec, jenž získal spousty zlatých medailí a dodnes je považován za národního hrdinu. Proč si ale někteří historici myslí, že by tomu tak nemělo být? Dopustil se snad ve svém životě nějakých morálních přešlapů?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 25. 08. 2021 11:00

Když nemůžeš, tak přidej," zní legendární výrok Emila Zátopka, kterým inspiroval a k lepším výkonům motivoval už řadu generací. Jak se s odstupem času ukazuje, Zátopek nebyl jen jednorozměrná a kladná figura. Jenže je také možné, že ne všechno dělal z vlastní vůle.

Byl Emil Zátopek pochybný morální vzor?

„Rozhodně si nemyslím, že by se měl Zátopek vykreslovat oslavným způsobem. Uměl rychle běhat, vyhrál olympiádu, to mu neberu, ale zcela jistě ho nelze považovat za morální vzor,” řekl pro web Echo24 badatel Radek Schovánek. S tímto názorem souhlasí i historik Petr Blažek. Československý atlet s přezdívkou “Ťopek” měl totiž v padesátých letech spolupracovat s StB (potažmo VKR – vojenskou kontrarozvědkou). Tato informace má být veřejně dostupná od roku 2010, kdy byly zveřejněny spisy StB.

V čem ale spolupráce spočívala, není příliš jasné. Schovánek upozornil také na novinový článek v Rudém právu z roku 1950, jenž vyšel pod Zátopkovým jménem a v němž schvaluje, coby příslušník československé armády, justiční vraždu Milady Horákové.

Pokání Emila Zátopka

Jeho manželka Dana si jej vždy zastávala. K nemorálním výrokům a spolupráci je měl donutit tehdejší režim. Zřejmě na tom bylo něco pravdy, neboť v osudném osmašedesátém roce začal velmi razantně vystupovat proti Sovětům. Podepsal také petici 2000 slov. Tím si to ale pokazil u papalášů, kteří jej do té doby považovali za vysloužilou sportovní celebritu.

Po nástupu normalizace byl propuštěn z armády a musel se začít živit jako čerpadlář. „Ale i poté kritizoval třeba Chartu 77. Její signatáře označil za politické dobrodruhy snažící se vrazit nůž do zad společné práce,” dodal Schovánek. Možná to byla jeho snaha o určitý druh pokání, jenž nakonec slavilo úspěch. Soudruzi jej o něco později vzali na milost.

Strach Emila Zátopka

Svůj názor na Zátopkovu spolupráci s režimem má i Pavel Kosatík, autor jeho biografie s názvem Emil Běžec. Historik tvrdí, že se slavný sportovec nechal opakovaně zneužít kvůli strachu. „Vždy, když se do něj kope, říkám, že dělal totéž, co velká část národa, jenom na něho bylo víc vidět,” uvedl pro Echo24.

Jak to tedy bylo ve skutečnosti? Dana Zátopková celou dobu tvrdila, že je nezajímala politika a ani to, co podepisují. V případě článku v Rudém právu mělo jít o smyšlenku, nikdy by prý nic takového neřekli. Její manžel však odsouzení Horákové nikdy nepopřel. Byly tak za vším výhrůžky a strach o život, anebo touha využít všechny vymoženosti, které spolupráce s vládou nabízela?

Zdroje informací: 

Wikipedia.cz: Emil Zátopek 

Echo24.cz: Zátopek spolupracoval s StB, podle historiků by neměl být modlou 

Plus.rozhlas.cz: Emil Zátopek: Běh nejen po běžecké dráze 

Česká televize: Zátopek 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články