První reakce na drama Zátopek: Citlivě natočený příběh, ale Emil se chová jako trotl

Náročné scény dvou olympijských klání v Londýně a Helsinkách vznikaly v Brně na stadionu Za Lužánkami.
Zdroj: se souhlasem Falconu
Václav Neužil se na roli Emila Zátopka připravoval pět let. Vedl ho reprezentační atletický trenér Jan Pernica.Václav Neužil shodil kvůli roli sedm kilo. Maskéři mu pak vyrobili Zátopkovo typické ustupující čelo a vlasy.Točilo se na několika místech v Praze (stadion Sokol Vinohrady v Riegrových sadech, Stromovka, Stadion Evžena Rošického na Strahově), dále v Plzni i okolí Lipna.Danu Zátopkovou si zahrála Martha Issová, životní partnerka režiséra snímku Davida Ondříčka.+ 2 fotky+ 3 fotky

Dlouho očekávané drama Zátopek jde sice do kin až ve čtvrtek 26. srpna, ale už bylo k vidění třeba na festivalu v Karlových Varech. Jak na ambiciózní zpracování příběhu Emila Zátopka reagovali první diváci?

Imrich Rešeta
Imrich Rešeta 24. 08. 2021 16:00

Životopisné drama Zátopek začíná ve smutném roce 1968, když do Prahy přichází australský sportovec Ron Clarke, který prožívá osobní krizi. A z té mu může pomoct jenom jeho vzor a legendární sportovec Emil Zátopek, jehož pověstná houževnatost dokázala zázraky. Společně se probírají vzlety i pády Zátopkovy kariéry a vracejí se do vzdálené i blízké minulosti.

Jaký je Zátopek?

Drama Zátopek má na filmovém webu CSFD.cz momentálně 76 %, což lze brát jako nadprůměr. „Nejlepší český a jeden z nejlepších celosvětových sportovních filmů, vyprávějící o největší české běžecké legendě, Emilu Zátopkovi, a částečně i jeho ženě Daně. Atmosféricky, inspirativně a velmi citlivě natočený snímek s oscarovými ambicemi, z něhož čiší velká úcta a pokora ke zpracovávané látce a lidem, o nichž příběh vypráví," napsal třeba uživatel Marcos 22.

Kajas zase píše, že režisér a spoluautor scénáře David Ondříček na této látce pracoval mnoho let, půdu si připravil již při natáčení dokumentu o Emilu Zátopkovi. „Nyní všechno zúročil v opravdu dobrý film. Přirovnání k Howardovým Rivalům je více než příhodné. Dočkáme se množství scén z tréninků a samozřejmě rekonstrukcí skutečných závodů, při kterých i díky fantastické kameře běhá mráz po zádech. Výprava je prakticky dokonalá, herecké výkony rovněž (nevím, co by se muselo stát, aby Neužilovi toho Lva nedali)."

Druhá tvář Zátopka

Uživatel Dadel udělil filmu 3 hvězdy a napsal o něm následující řádky, včetně záměrně zkomoleného jména hlavní postavy: „Zápotek se dále ve filmu často chová jako úplný trotl (možná takový fakt byl, nevím). A pak mám trochu problém s Neužilem. Zahrál to bezvadně, všechna čest, ale je už prostě starý. Když 40letý Neužil hraje 20letého Zápotka, vypadá to úchylně. A ve scénách ze "současnosti" je zase neuvěřitelně špatně namaskovaný a vypadá, jako by měl koupací čepici (Neužil byl asi příliš sexy na to, aby si nechal udělat opravdovou pleš)."

Stejný počet hvězdiček udělil i uživatel klukluka, který považuje Zátopka za převážně dobře udělaný film de facto o ničem. „Dle slov Davida Ondříčka za ním kdysi přišel Jan Muchow s tím, že o Zátopkovi spolu musí něco natočit, protože jeho životní příběh je strhující. V čem, ptám se po zhlédnutí já. Proč jste to tam tedy nedali? Jestli někde vnímám náznak zajímavého dramatu, tak v dovětku, který má ve filmu podobu titulku: Byl vyloučen ze strany i z armády a šest let se živil jako pomocný dělník. Tuhle pasáž bych chtěl vidět ve filmu," píše klukluka.

Zdroje informací:

CSFD.cz: Zátopek

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články