19 let od smrti českého olympionika Emila Zátopka: Z baťovské továrny rovnou na stupně vítězů

Dana Zátopková, roz. Ingrová, je bývalá československá atletka – oštěpařka, olympijská vítězka a manželka jednoho z nejslavnějších československých sportovců Emila Zátopka.
Zdroj: archiv
Dana Zátopková, roz. Ingrová, byla československá atletka – oštěpařka, olympijská vítězka a manželka jednoho z nejslavnějších československých sportovců Emila Zátopka. S atletikou se Dana poprvé seznámila při studiu gymnázia v Uherském Hradišti. Za druhé světové války a krátce po ní se Dana Ingrová aktivně věnovala házené. Všesportovní nadání dokázala, když se roku 1949 stala v dresu týmu Slovácká Slavie mistryní Československa v házené žen.Od roku 1946 se společně s házenou začala Dana Ingrová opět věnovat i atletice a shodou náhod se dostala k náčiní, které ji později proslavilo, tedy k oštěpu. Už o dva roky později jako mistryně republiky odjela reprezentovat Československo na XIV. olympijské hry v Londýně (1948), kde se umístila na sedmém místě.+ 6 fotek+ 7 fotek

Narodil se do chudé rodiny jako sedmé dítě z osmi. Aby pomohl s rozpočtem, hned, jak to šlo, nastoupil kopřivnický rodák Emil Zátopek do Baťovy obuvnické továrny ve Zlíně. Moc dlouho v ní ale nevydržel a podlehl kouzlu atletiky. Jak to bylo s jeho sportovními začátky?

Petra Járková
Petra Járková 21. 11. 2019 08:00

První úspěch

Jednou, když ještě pracoval v baťovské továrně, si ho vyhlédl trenér, který ho vyzval k běžeckému závodu. Mladému Zátopkovi se nechtělo, tvrdil, že je slabý, nemá fyzičku. Přísný a zarputilý kouč ho ale poslal na lékařskou prohlídku, ze které Emil vyšel jako naprosto zdravý muž v kondici, a tak musely výmluvy stranou. Hned při prvním tréninku, jak sám vzpomínal, ho to tzv. chytlo a v roce 1941 doběhl druhý v závodu Běh Zlínem. To byl zlom, po němž se nově zrozený atlet do sportu opravdu ponořil.

Zlatá olympijská medaile

Svou první zlatou olympijskou medaili získal Zátopek na olympijských hrách v Londýně 30. července 1948 v závodu na 10 kilometrů. Z Londýna si odvezl ještě jeden cenný kov - stříbro ze závodu na 5 kilometrů.

Další úspěchy

Na dalších letních olympijských hrách, které se konaly v roce 1952 v Helsinkách, byl ještě úspěšnější. Z Finska si odvezl hned tři zlaté medaile a třikrát pokořil olympijské rekordy! Ze závodů na 5 kilometrů, 10 kilometrů a maratonu, který tehdy běžel poprvé v životě.

Životní pocty

Obdivuhodný sportovec se kromě označení "český olympionik století" dočkal i řady jiných poct. Ve Zlíně mají jeho sochu, v Británii vznikla mini opera Zátopek! inspirovaná jeho životem a díky přezdívce "Česká lokomotiva" si ho Škoda Transportation vybrala jako marketingový název pro svou elektrickou lokomotivu 109E z roku 2008.

NA EMILA ZÁTOPKA I JEHO ŽENU SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články