Dokumentární film Baťa, první globalista: Byl jeho kapitalismus utopií, nebo reálnou možností?

Tomáš Baťa byl československý podnikatel, „král obuvi“ – tvůrce světového obuvnického impéria, starosta Zlína (1923–1932) a veřejný činitel.
Zdroj: Česká televize
Tomáš Baťa byl československý podnikatel, „král obuvi“ – tvůrce světového obuvnického impéria, starosta Zlína (1923–1932) a veřejný činitel.Spolu s bratrem Antonínem ml. a sestrou Annou založil v roce 1894 ve Zlíně obuvnickou firmu Baťa a postupně z ní vytvořil rozsáhlý komplex výroby, obchodu, dopravy, služeb a financí, byl jedním z největších podnikatelů své doby. Zavedl originální metody řízení výroby a obchodu a také systém motivace pracovníků (Baťova soustava řízení), dokázal ovlivnit množství budoucích ekonomů. Jeho postupy byly na tehdejší podnikání revoluční a jsou stále užívány jako příklady top managementu. Rozsahem svých aktivit (35 oborů výroby, obchodu, dopravy, služeb a financí) působil na úroveň podnikání v Československu, nízkými cenami svých bot ovlivnil profil spotřebního průmyslu. + 6 fotek+ 7 fotek

Tomáše Baťu můžeme klidně nazvat prvním globalistou, který do celého světa nejen vyslal své zboží, ale i vlastní myšlenku a filozofii fungování podniku, práce a dokonce i života. Jaký tento český velikán byl a jak pracoval se svým životem i myšlenkami?

Petra Járková
Petra Járková 22. 10. 2019 16:00

Základní linií filmu je hledání odpovědi na otázku, zda je kapitalismus v podobě, v jaké ho vybudoval Baťa, utopií, nebo reálnou možností.

Životní heslo

Když Baťa žil, řídil se vlastním životním heslem: „Pohyb je život a nehybnost je smrt.“ Jaké je to dnes? Nepotřebujeme zastavit? Kdo určuje tempo? Je to individuální zaměstnavatel, nebo je to systém, který se řítí a šíleně točí na plné obrátky, proti čemuž je jednotlivec bezmocný?

Sociální inženýrství

Projekty sociálního inženýrství byly koncem dvacátých let mimořádně populární. Města a země se radikálně překopávaly a přestavovaly. Totéž se dělo se společností. Komunisté, fašisté, nacionalisté, anarchisté postupně brutálně zasahovali do života lidí. Někde na okraji stojí i Baťův systém zaměstnanců coby malých výkonných kapitalistů.

Vizionář

Existují dnes vizionáři, jakým byl Tomáš Baťa, kteří chtějí vytvořit spravedlivou společnost, a zároveň jim na ní upřímně záleží? V dokumentu zjistíte, zda někdo kráčí v Baťových stopách a zda existuje utopismus s lidskou tváří.

NA SNÍMKY Z FILMU BAŤA, PRVNÍ GLOBALISTA SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

TIP REDAKCE: NA FILM BAŤA, PRVNÍ GLOBALISTA SE MŮŽETE PODÍVAT VE 20:55 NA ČT2

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články