Výhody a nevýhody: je lepší být zaměstnancem, nebo podnikatelem?

Výhody a nevýhody: je lepší být zaměstnancem, nebo podnikatelem?
Zdroj: https://www.simplyoffice.cz

Jste zaměstnanec a přemýšlíte o podnikání na vlastní pěst? Na konci roku 2018 bylo v Moravskoslezském kraji zaměstnaných necelých 440 000 osob (po hl. m. Praze a Jihomoravském kraji 3. nejvyšší počet v krajích). Podnikání ve vlastnoručně vybudovaných nebo odkoupených firmách se věnovalo více než 220 000 lidí, tedy zhruba poloviční počet v porovnání se zaměstnanými. Jaké jsou výhody a nevýhody práce na pracovní poměr a na živnostenský list? Více se dočtete v dnešním článku.

Komerční sdělení
Komerční sdělení 02. 04. 2020 16:00

Zaměstnanec má garantovaný plat a benefity

Jako zaměstnanec máte zaručenou alespoň zákonem danou minimální mzdu. Naopak podnikatelé mohou být dokonce v mínusu – pokud se jim ale ve vybudovaných nebo pořízených firmách na prodej daří, dokáží si přijít na několikanásobek minimální mzdy. Živnostníci zkrátka se svou mzdou více riskují a nemají nic jistého. Zaměstnanci ke garantovanému platu navíc často dostanou stravenky nebo jiné benefity, o kterých si podnikatelé mohou nechat jen zdát.

Podnikatel ani nemá nárok na čtyřtýdenní dovolenou – své volno si musí napracovat vlastně dvakrát. Musí si na dovolenou našetřit a zároveň musí napracovat jednou tolik peněz, aby se mu během ní pokryl i výpadek příjmu. To samé platí i o pracovní neschopnosti, při které i živnostník může získat finanční příspěvek, musí ale odvádět nepovinné nemocenské pojištění. Do této kategorie spadají i podnikatelky, které odešly na mateřskou a rodičovskou dovolenou – příspěvek od státu dostávají nižší než jejich kolegyně v zaměstnaneckém poměru a na nemocenské pojištění si před porodem musí připlácet.

Na odvody musí podnikatel myslet sám

Zdravotní a sociální pojištění nemusí zaměstnance vůbec zajímat, odvádí ho za něj zaměstnavatel. Oproti živnostníkům je sice o trochu vyšší, ale později budou mít také zaměstnanci vyšší důchody a případně i sociální dávky. U podnikatelů, kteří si musí odvody hradit sami, nikoho nezajímá jejich momentální zisk – platit musí vždy včas a stejnou výši pojištění.

Být svým pánem má i nevýhod

Jako podnikatel pracujete sám na sebe a můžete si tak určit i pracovní dobu. Někdy je to ale nevýhoda – nikoho nebude zajímat, že máte za týden desetihodinové přesčasy ani že musíte vyřizovat objednávky v osm večer. Práci si živnostníci musí shánět sami a je vždy rizikem, zda nakonec budou mít čím vyplnit svůj pracovní čas. Od toho se samozřejmě odvíjí i jejich mzda. Na jejich bedrech leží také veškerá administrativa spojená s podnikáním. Na druhou stranu se mohou svobodně seberealizovat a veškerá rozhodnutí o dalším pracovním postupu záleží jen na nich. Nikdo jim nic nepřikazuje. Další výhodou je, že si do firmy mohou přibrat jen ty spolupracovníky, se kterými si sednou po pracovní i lidské stránce.

Rozhoduje ochota riskovat

Pokud se rozmýšlíte, zda se nechat zaměstnat nebo zda pracovat sám na sebe, volte podle míry rizika, kterou jste ochotni nést. Jako podnikatel pracujete efektivněji a jen na projektech, na kterých chcete. Jako zaměstnanec zase máte garantovanou mzdu i další jistoty. Pokud se podnikatelům daří, často si přijdou na více peněz. Jednou z možností, jak se odhodlat, je zkusit při zaměstnání podnikat na vedlejší činnost. Zůstanou vám tak výhody zaměstnance a zjistíte, zda je pro vás práce na vlastní triko to pravé.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články