Diva Anny Ondráková a boxer Max Schmeling: Ke sňatku dostali dar od Hitlera, Německo dvojici milovalo

Ondráková, Schmeling
Zdroj: Wikimedia, Bundesarchiv

Byla nepřehlédnutelnou osobností českého filmu. Malá drobná blondýnka s kouzelnýma očima a svůdnými rty zásadně líčenými ve tvaru srdíčka. Jedinečná komička, na jejíž filmy se stály hodinové fronty a kterou milovaly davy diváků celá třicátá léta. Pak se ze dne na den stala nepřítelem a do rodných Čech nesměla ani na návštěvu. Dovolila si totiž zamilovat se. Do německého boxera Maxe Schmelinga.

Zuzana Aidomoanová
Zuzana Aidomoanová 03. 08. 2020 14:00

O počátcích filmové kariéry blonďaté herečky koluje bezpočet fám. Jednou z nich je i verze, že mladičká šestnáctiletá Anna bruslila na kluzišti, kde si jí všiml režisér Karel Lamač. Velký filmař a stejně velký bonvián a sukničkář se zamiloval do naivního kukuče mladičké Anny stejně jako do jejích perfektních nohou, které byly ve své době srovnávány s „nejkrásnějšíma nohama na světě“ Marlene Ditrichové.

„Víte, o jejich seznámení se moc neví, každý to podával po svém. Karel se tvářil, že Anny nejprve režíroval a pak se zamiloval. Ona zase tvrdila, že nejdříve byli milenci a pak všechno ostatní. Jisté ovšem je, že spolu žili a měli se moc rádi. A kdyby Karel přestal svádět každou sukni a požádal ji o ruku, možná by s ním Anny zůstala napořád. Měla ho opravdu moc ráda,“ vyprávěl mnohem později o vztahu režiséra a mladičké Anny další herecká hvězda a Lamačův přítel Oldřich Nový. Ať už se seznámili jakkoli, jisté je, že to bylo šťastné spojení minimálně pro tehdejší film. Žili spolu deset let až do začátku třicátých let, během nichž si Anny zahrála v šestačtyřiceti filmech a v sedmadvaceti právě pod Lamačovou režisérskou taktovkou.

Byli známou dvojicí, které se říkalo LO.

Z naivní dívenky se po Lamačově boku stala hvězda první velikosti a také zdatná obchodnice. Spolu založili velmi úspěšnou produkční firmu Ondra-Lamač, která fungovala i po jejich rozchodu a jejíž aktivity zhatila až válka, kdy celá řada jejích pracovníků včetně Lamače musela kvůli neárijskému původu uprchnout. Poslední film, který spolu produkovali, se dvojsmyslně jmenoval Důvod k rozvodu.

Svatební dar od Hitlera

Anny si rozhodně na nezájem mužů nemohla stěžovat. Ale jaksi nemohla potkat toho pravého. Lamač jí evidentně zlomil srdce a ona se rozhodla se, že už se nevdá. A pak se to stalo. Už jako velká hvězda evropského filmu se Anny Ondra (jak se nechala kvůli zahraničnímu filmování přejmenovat) seznámila i s pohledným boxerem Maxem Schmelingem. A šíleně se do sebe zamilovali.

Po celém Německu novou slavnou dvojici doslova milovali. Krásná plavovlasá filmová diva s úspěšným a pohledným sportovcem. V Čechách se ale Anny s pochopením pro svou lásku zrovna nesetkala. Zejména Ondrákové rodiče to spojení špatně nesli. Nelíbilo se jim, že si jejich dcera vybrala Němce a navíc oblíbence nacistických pohlavárů, kteří se v nově vzniklé říši právě chopili moci. Ale domluvy nepomohly a tehdy už jednatřicetiletá Anny se za muže svých snů po celkem krátké známosti provdala. Vzali se 6. července 1933, církevní sňatek se konal o čtrnáct dní později. Mezi svatebními dary našli i kanadský javor od Adolfa Hitlera.

Po svatbě spolu začali žít v Německu, kde se Max dál věnoval své kariéře špičkového boxera, a Anny jezdila po Evropě a točila své další filmové trháky.

Kam vyrazíme na svačinu? K Hitlerovi nebo ke Goebbelsům?

Roku 1933 projevili o Maxe Schmelinga zájem nacisté a udělali z něho vývěsní štít své propagandy. Od té doby byli on i jeho žena častými hosty u Goebbelsových a nikdy si ani nedovolili odmítnout pozvání na čaj a bábovku u Hitlera. Ačkoli navenek to mohlo vypadat, že sympatizují s fašismem, sami žádní nacisté nebyli. Naopak se dochovala řada svědectví, že se snažili, alespoň v rámci možností pomáhat perzekuovaným.

Věnovali hodně peněz na pomoc Židům, kteří před režimem museli prchnout. Díky svému výsadnímu postavení si mohli dokonce dovolit ukrýt syny Maxova židovského přítele a jeho bývalého manažera. Když je jednou Schmeling osobně doprovázel před očima gestapa do svého bytu, nikdo si proti mistrovi světa nedovolil zakročit. Fašisté raději přimhouřili oči až do doby, než se manželům Ondra-Schmelingovým podařilo oba dostat do Anglie. Další tři Židy pak ukrývali na své usedlosti v Ponickelu až do konce války. Na druhou stranu byli ovšem často vidět po boku nacistů a Max musel začátkem války narukovat do armády, nejdříve k protiletadlové obraně v Prusku a poté do Řecka. A na to se nezapomíná…

Z filmového plátna na farmu

Po válce se situace změnila. Anny se už na výsluní slávy nikdy nevrátila. Měla po čtyřicítce a na role rozpustilých diblíků se prostě nehodila. Navíc jí i kvůli „známostem“ s Hitlerem i ostatními vysoce postavenými nacisty ani nikdo práci nenabízel. Počátkem 50. let ještě sice hrála v několika málo německých filmech, ale její zlatá éra byla nenávratně pryč.

Do Čech se už nevrátila, ani nemohla. Byl na ni jako na kolaboranta vydán zatykač a kdyby jen překročila hranice, skončila by jako nejedna její slavná kolegyně za mřížemi.  Stáhla se tedy do ústraní stejně jako její manžel. Ten se koncem 40. let ještě zkoušel prosadit v boxu, ale i jeho sláva začala upadat. Manželé Ondra-Schmelingovi se tedy přestěhovali do města Hollenstadt blízko Hamburku, kde založili slepičí farmu. Jeden čas dokonce chovali norky a pěstovali tabák. Lidé z širokého okolí se sjížděli okukovat slavnou filmovou hvězdu, která dře s motykou.

Když Schmeling konečně odešel do důchodu, prožili spolu i krásný podzim života.  Ukončila ho až 28. 2. 1987 hereččina smrt. Zemřela v úctyhodném věku pětaosmdesáti let na své farmě Hollestadtu, kde je i pochována na tamním hřbitově. Manžel Max se od té doby přestal ukazovat na veřejnosti, ale každou noc nosil své ženě na hrob žlutou růži. A to ještě celých osmnáct let, kdy týden před svými stými narozeninami odešel navždy za svou milovanou ženou…

Text byl vypracován za použití zdrojů: Dorothea Friedrich: Anny Ondráková a Max Schmelling, Barbara Sichtermannová: Slavné páry

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články