Interrupce - operace, kterou ročně navštíví stovky žen a o které se nemluví

Plastická operace začíná být velmi častá metoda zkrášlení
Zdroj: pixabay
Plastická operace začíná být velmi častá metoda zkrášleníInterrupce je zákrok, při kterém je uměle ukončeno těhotenství.Když je plod geneticky postižený, je možné těhotenství ukončit do 24. týdne.Jak se chovat po zákroku?
Na tři dny vysaďte fyzickou aktivitu a chraňte se proti prochladnutí a nastydnutí.+ 1 fotka+ 2 fotky

Umělé přerušení těhotenství není v ostatních státech samozřejmostí a někde je interrupce dokonce postavena mimo zákon. Nemusíme jezdit pro až tak daleko. Umělé přerušení těhotenství je zakázáno například v Polsku. Víte, jak něco takového, jako je potrat, vůbec probíhá?

Lenka Šebestová
Lenka Šebestová 26. 06. 2018 18:42

Měli bychom vědět, že…

Když se žena rozhodne jít na potrat, má k tomu většinou opravdu závažný důvod, proč si miminko nemůže nechat. Neměli bychom tedy soudit kvůli takovémuto rozhodnutí nikoho. Samotný zákrok je pro těhotnou ženu náročný jak po psychické, tak po fyzické stránce.

Co to je interrupce

Interrupce je zákrok, při kterém je uměle ukončeno těhotenství. Těhotenství lze ukončit do 12. týdne těhotenství. V pozdějším stádiu to možné je také, ale jen za podmínky, že je dítě v břiše ženy postižené, nebo trpí vývojovou vadou. Když je plod geneticky postižený, je možné těhotenství ukončit do 24. týdne.  

Potrat pomocí potratových pilulek

Interrupce pomocí tablety s mifepristonem – Mifegyne

Dá se provést to devátého týdne těhotenství. Jedná se o chemickou interrupci. Asi 8-10 % z těchto interrupcí vyžaduje následný chirurgický zákrok (viz níže). V ČR je tato metoda nově schválená a může se provádět od roku 2013. Může způsobit těžkou nevolnost, bolest v podbřišku a zvracení.

Chirurgicky

Provádí se v celkové anestezii. Provádí se od 8. týdne těhotenství. Čím vyšší stupeň těhotenství je, tím je pro pacientku rizikovější. Zákrok je celkem rychle hotov a pacientka ještě ten den odchází domů.

Jak se chovat po zákroku

Na tři dny vysaďte fyzickou aktivitu a chraňte se proti prochladnutí a nastydnutí. Důležité je se nekoupat v napuštěné vaně. Lepší je se sprchovat, abyste předešli infekci. Pohlavní styk je povolen až po domluvě s lékařem. Obnovení menstruace lze očekávat za 4 - 6 týdnů po výkonu. Dále je vhodné zavedení účinné antikoncepce k zabránění dalšího nežádoucího těhotenství.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články