25 let od smrti Martina Růžka: První žena mu zahýbala, popral se kvůli ní s dalším slavným hercem

25 let od smrti Martina Růžka: První žena mu zahýbala, popral se kvůli ní s dalším slavným hercem
Zdroj: Česká televize/Wikimedia Commons/koláž Lifee.cz

Všichni ho znají jako krále Kazisvěta z pohádky Princezna se zlatou hvězdou. A nutno říci, že byl svéráz i v soukromí. Neváhal se dokonce poprat s milencem své ženy. Na sklonku života ho trápila těžká nemoc, a přestože byl dlouholetým členem Národního divadla, jeho vedení se mu zdráhalo uspořádat důstojné rozloučení.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 18. 12. 2020 08:00

Martin Růžek (vlastním jménem Erhard Martin) byl český herec, člen Národního divadla a režisér. Své jméno si změnil na počest strýce Otmara Růžka, který byl coby kapitán generálního štábu Československé armády a člen odbojové organizace Obrana národa popraven, a to po příchodu Heydricha do Prahy.

Z tebe herec nikdy nebude

„To, co předvádí, je krásné a moderní herectví,” řekl o Martinu Růžkovi jeho kolega František Filipovský. Začal studovat technickou školu, kterou nacisté o něco později zavřeli. U přijímacích zkoušek na konzervatoři mu zase řekli, že z něj herec nikdy nebude. A přesto byl. Začal jezdit s kočovnými společnostmi, se kterými hrál v Brně, Praze a Českých Budějovicích.

Ještě jako student se zúčastnil pohřbu Aloise Jiráska. Stál ve špalíru s gymnazisty z Náchoda, když jeho tělo převáželi z Prahy do rodného Hronova. Hrdost a čest mu nebyla nikdy cizí. Trvalou změnou příjmení uctil památku svého strýce, který byl během německé okupace popraven za činnost v odboji.

Nevěra

První Růžkovou manželkou se stala zpěvačka Jarmila Palivcová. Svazek však skončil nevěrou. Ženu mu přebral herec Josef Karlík. Kazisvět si to ale nenechal líbit a prý se v zákulisí divadla se svým sokem popral. Nic to ale nezměnilo. Jarmila si vybrala.

S druhou ženou Milenou prožil neuvěřitelných čtyřicet šest let. Ta mu pomohla také vychovat syna z prvního manželství. V té době působil ve Státním divadle, poté přešel na Vinohrady. Konečná bylo Národní divadlo, kde vystupoval až do roku 1990.

Důstojné rozloučení

Martin Růžek zemřel 18. prosince 1995 v léčebně pro dlouhodobě nemocné. Dostal se tam kvůli mrtvici a následnému infarktu. Přestože byl dlouholetým členem Národního divadla, zdráhali se mu uspořádat důstojné rozloučení na scéně. Jeho rodina dostala nabídku na pouhé foyer.

Takové řešení samozřejmě všichni odmítli. Vedení divadla si pak patrně uvědomilo svůj přešlap a navrhlo původní plán. Nakonec ale vše proběhlo ve Strašnicích. Celý obřad se nesl v důstojném duchu.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Martin Růžek

Česká televize: Martin Růžek

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články