Král rokenrolu Elvis: Prvně zpíval mezi mlékem a tvarohem a s Priscillou začal chodit, když jí bylo pouhých čtrnáct let

Sebejistý Elvis, hvězda a zpěvák, kterému hudba padala k nohám, byl v dětství nevýrazné a tiché dítě
Zdroj: Wikimedia.commons, Public Domain
Vyfotografovat se s „králem“ chtěl kdekdo. Málokdo si ale uvědomoval, že byl Elvis ještě nedávno neprůbojný, ačkoliv nadaný mladík, který se raději moc neprojevoval. Změna přišla až ke konci střední školy...Na pódiu byl Elvis jako doma a diváci to dokázali ocenit.Hvězda hudební scény a idol mnoha žen a dívek – prostě Elvis...Se ženou Priscilou se poznal v Německu, když jí bylo pouhých 14 let. Vzali se až po šesti letech a přivedli na svět dceru.+ 2 fotky+ 3 fotky

Elvis Presley se narodil 8. ledna roku 1935 ve městě Tupelo v Mississippi, ačkoliv je spojován hlavně s Memphisem. Tam se ale spolu s rodiči přestěhoval až ve 13 letech. Memphis měl štěstí – žil tady budoucí král rokenrolu, který svoji první hudební inspiraci získal paradoxně v místním kostele, kam s rodiči chodili.

Zdeňka Nezbedová
Zdeňka Nezbedová 08. 01. 2021 08:00

Hudební kariéru Elvise Presleyho, úspěchy i léta, která pro něj byla profesně slabší, máme zmapované velmi dobře. Jaký byl ale soukromý život krále rokenrolu, jeho první vystoupení nebo snaha o upoutání pozornosti hudebního vydavatele? A čím se vlastně živil, než začal veřejně vystupovat?

Rodina měla problémy

Dětství budoucí hvězdy hudebních scén celého světa nijak zářné rozhodně nebylo. Jeho otec se protloukal od jedné práce ke druhé, nikde neměl velkého stání, a zajištění rodiny tak více než pokulhávalo. Došlo to dokonce tak daleko, že byl za na osm měsíců uvězněn za podvod se šekem. Jeho žena a syn Elvis museli využít pohostinnosti příbuzných.

První soutěž a páté místo

Elvisovy hudební vlohy se začaly projevovat velmi brzy, a tak se již v deseti letech zúčastnil první pěvecké soutěže. Konala se na veletrhu a výstavě mléčných výrobků v Mississippi v Alabamě 3. října 1945. Oblečený jako kovboj a na židli, aby dosáhl na mikrofon, zpíval píseň Old Shep a za svůj výkon byl oceněn pátým místem. O několik měsíců později už dostal svoji první kytaru a cesta tehdy velmi plachého dítěte na špičku hudební scény mohla začít.

Z nevýrazného kluka centrem pozornosti

Neprůbojný, až bojácný Elvis se jako zázrakem začal měnit v posledním ročníku střední školy. Nagelované vlasy, tehdy moderní kotlety a výrazné oblečení mu (samozřejmě spolu s hudebním talentem a v té době již veřejným vystupováním) přinesly první popularitu. Zatím mezi spolužáky, ale on už byl rozhodnutý: jeho životem bude hudba, a to i přesto, že ji nikdy oficiálně nestudoval a vlastně v té době ani pořádně neuměl noty. První snahy o prosazení se vyšly naprázdno. Hudební studio Sun Records, do kterého vkládal své naděje, o něj zájem nemělo stejně jako ani kapely, u nichž se ucházel o místo zpěváka. Neměl podle nich dost talentu, jindy zase citu pro harmonii. Mladý Elvis usedl za volant kamionu…

Od mikrofonu za volant kamionu

Jak ale dobře víme, u kamionu král rokenrolu nezůstal a netrvalo to dlouho a podařilo se mu to, po čem snil. Rádio začalo hrát jeho písně a moderátoři dokola opakovali jen Elvise. Přitom museli posluchačům vysvětlovat, že opravdu nejde o zpěváka tmavé pleti, i když jeho písně tak znějí. K úspěchu ale patří také dobrý manažer a poradce. Toho našel v Tomu Parkerovi a pak už šlo všechno jako po másle. Jen tři roky po maturitě se Elvis objevil v televizi a jeho hvězda stoupala – a pak přišel povolávací rozkaz. Elvis odletěl na dva roky na německou vojenskou základnu.

Vlast zavolala a Elvis našel lásku

Ani v Německu ale zpěvák, tehdy ve vojenské uniformě, rozhodně nezahálel. Na hudbu nezanevřel a kromě toho tady také potkal svoji budoucí manželku Priscillu. Problém byl ale v jejím věku. Mladičké obdivovatelce Elvise bylo pouhých 14 let, o svatbě tak ještě dlouho nemohla být řeč. Přesto jejich láska vydržela a v roce 1967 se z nich konečně stali manželé. I když mnoho dívek na světě Priscille závidělo, jejich láska se pomalu začala rozpadat a v roce 1973 skončila rozvodem.

Začátek i konec konce

Zpěvák a také herec Elvis Presley, do té doby plný sil, se změnil. I když stále vystupoval, začal víc a víc propadat lékům, kterých užíval opravdu velké dávky. Drogám a alkoholu se podle svědectví Priscilly ale prý po celý život vyhýbal. Přesto ho jeho závislost na lécích dovedla do velkých zdravotních problémů. Hodně přibral, trápil ho zelený zákal, měl problémy s játry – jeho organismus jednoduše začal vypovídat službu. A to mu bylo teprve jen málo přes čtyřicet let. Životní styl hvězdy první kategorie si ale vybral svoji daň. Čtyři roky po rozvodu, 16. srpna roku 1977, byl nalezen ve svém domě na podlaze koupelny mrtvý. Podle jeho bývalé ženy šlo o sebevraždu, jiní usuzují infarkt. Král rokenrolu odešel do hvězdného nebe – nebo to bylo všechno jinak? Mnozí jeho smrti ještě dlouhá léta nevěřili a objevovaly se „zaručené informace“ o tom, kdo a kdy jej spatřil. Může být na těchto spekulacích něco pravdy?

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články