Jak vybírat balzám na rty do největších mrazů: Vsaďte na oleje, retinol a vitamíny

Jak vybírat balzám na rty do největších mrazů: Vsaďte na oleje, retinol a vitamíny
Zdroj: Freepik.com

Přírodní bazám na rty Mandle a skořice, 128 Kč.
Ochranný balzám na rty  Tender Care, 150 Kč.
Balzám na rty Mango a kiwi, 270 Kč.
Cannabis lip balm s s přírodními oleji a višňovou vůní, 129 Kč.+ 4 fotky+ 5 fotek

S nástupem mrazivého počasí nás kromě nepohody začínají trápit i suché a popraskané rty. Balzám na rty je spolehlivý kosmetický přípravek, který vás ochrání před venkovní nepohodou i vysycháním zapříčiněným přetopenými místnostmi.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 08. 12. 2020 12:00

Za suché a popraskané rty rozhodně nemůže jen mráz a vítr. Viníků je spousta – topení v domácnosti a autě, klimatizace v zaměstnání, také dlouhodržící rtěnky dají našim rtům zabrat. Kvalitě pokožky na rtech nepřispívá ani fakt, že v tomto místě našeho těla se nevyskytují žádné potní žlázy. Jediné, co vaše rty dokáže spolehlivě ochránit, je balzám nebo také jinak řečeno jelení lůj.

Balzámy rty vyživují

Když si vybíráte balzám, nenechte se oklamat krásným designem. To, co by vás mělo hlavně zajímat, najdete na zadní straně obalu. Ve složení by měly být zastoupeny vitamíny (hlavně A a E), jež se snadno vpíjí do pokožky rtů a hydratují je. Pro rychlejší obnovu buněk hledejte retinol a ochranou péči zajistí oleje – nejlepší je mandlový, kokosový, konopný, bambucké máslo a také včelí vosk. Léčivě na příliš suché a popraskané rty působí esenciální oleje, hlavně mátový nebo rozmarýnový.

Bez parfemace a barviv

Výrobci rádi své balzámy navoní, čímž navozují pocit, že si opravdu natíráte rty například kokosovým máslem. Jenomže parfemace není přírodní složka, ale jen chemická a dráždivá sloučenina. Pokud nejste alergici nebo nemáte přecitlivělou pokožku, v zásadě by vám to vadit až tak nemělo, nicméně k jemné pokožce rtů je mnohem šetrnější balzám bez přidané vůně a samozřejmě i bez barviv.

Rty mazejte pravidelně

Snažte se za každou cenu předejít tomu, aby vám rty začaly bolestivě praskat a vytvořily se na nich odlupující se šupinky. Mažte je pouze kvalitním balzámem a hlavně neustále! To znamená, že byste stále měli cítit na rtech jemný povlak. Čas od času svým rtům také dopřejte jemnou masáž a peeling. Účelem je odstranit všechny odumřelé buňky, které brání balzámu, aby správě působil.

Domácí peeling na rty

Doma připravený peeling pořídíte za zlomek toho, co stojí značkové produkty. A ne nepodstatný je i fakt, že stoprocentně víte, co obsahuje, a složení si můžete upravit podle momentálních požadavků. Peeling lehce vmasírujte do pokožky rtů a nechte několik minut působit. Poté jej opláchněte.

Potřebujete: 1 lžíci krystalového cukru, 2 lžičky kokosového oleje, 1 lžičku medu.

Postup: Všechny ingredience dejte do třecí misky a důkladně promíchejte. Přeneste do skleničky a skladujte v chladničce.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články