Záchranářka radí: Jak poznáte zlomeninu, čím ji zafixovat a jak reagovat, když je rána otevřená?

Rady záchranářky: Jak postupovat, když má dítě podezření na zlomeninu?
Zdroj: Freepik.com

Letní prázdniny jsou za chvíli tady a dětem hrozí velké množství úrazů. Mezi ty nejčastější patří bezpochyby zlomeniny. Záchranářka Michaela Vaňková v rozhovoru pro Lifee.cz radí, jak je správně ošetřit a čeho se vyvarovat.

Veronika Nováková
Veronika Nováková 06. 06. 2022 12:00

Michaela Vaňková má devět let praxe u rychlé záchranné služby. Čtenářům webu Lifee.cz tentokrát radí, jak postupovat, když si dítě zlomí ruku, nohu, nebo žebra.

Jak byste reagovali, kdyby zlomenina byla otevřená? Ránu Michaela radí jen sterilně přikrýt, například kapesníkem, a volat záchranku. „Nedáváme do rány žádnou desinfekci, to by bolest ještě zhoršilo," upozorňuje s tím, že léky na tišení bolesti už pacientovi dodají samotní záchranáři.

Jak mohu poznat, že má dítě zlomeninu?

To s jistotou potvrdí jedině rentgen. O zlomeninu může jít, když končetina hodně bolí, především na pohmat, ale dítě si na ni zpravidla ani nenechá sáhnout. Další věc je, že s tou částí těla nedokážou pohnout. Jakýkoli pohyb je problém. Končetina může být deformovaná - v jiné poloze, než je normální. Do půl hodiny od zranění se také objeví otok.

Jak dále postupujeme?

Znehybníme končetinu a už jen to dítěti uleví od bolesti. Pokud je to ruka, ideálně ji zavěsit na šátek a ten přivázat k tělu. Dlahu můžeme vyrobit i z kusu dřeva. Potom bych s dítětem jela autem do nemocnice, na dětskou pohotovost, nebo na chirurgii. U malých dětí bych ale klidně volala i rychlou záchrannou službu. Záchranáři totiž mají u sebe vakuové dlahy.

Je tedy nutné volat záchranku?

Nutné to není, ale vždy jde o to, v jaké jsme situaci a v jakém stavu je pacient.

Nemohu zranění svým vlastním zásahem ještě zhoršit?

Tady pozor, znehybnit musíme končetinu tak, aby to dítěti bylo příjemné. Zlomeniny se hlavně nenarovnávají. Když vidím, že je končetina tvarovaná jinak, než je fyziologicky běžné, tak bych to raději přenechala profesionálům. Vakuová dlaha, kterou u sebe vozí záchranáři, je vyplněna malými kuličkami, je v ní vzduch a tvaruje se právě podle té deformované končetiny.

Jak poznám, že má dítě zlomené žebro?

Pacienti si stěžují na bolest, hlavně při pohmatu, a také se jím špatně dýchá. Nádech velmi bolí, ale co jsem slyšela, tak naražená žebra bolí víc než zlomená. Může tam být modřina a při vážnějších stavech můžeme vidět, že to místo zůstává při nádechu vpadlé.

Když se úraz stane o víkendu, tak asi není dobré čekat do pondělí?

Určitě ne, je nutné vyhledat lékaře a rentgen. Máme více druhů zlomenin, nejen zavřené a otevřené. Jsou také zlomeniny dislokované a nedislokované. To znamená, že ta kost praskne po celém průřezu. Může být naštípnutá, třeba jen z poloviny.

Jak reagovat, když dojde k otevřené zlomenině?

Všichni si myslí, že je to zlomenina, kdy kost trčí ven z těla. To sice je, ale v extrémních případech. Otevřená zlomenina je jakékoliv porušení kůže. Kost se může zlomit, vyjet ven, propíchnout kůži a zase se vrátit zpátky. Na ruce tak třeba najdeme jen krvácející místo. Pokud masivně krvácí, pokusíme se to zastavit. V první řadě ale musíme ránu sterilně překrýt, například kapesníkem.

A desinfikujeme?

Nedáváme do rány žádnou desinfekci, to by bolest ještě zhoršilo. Také z rány nic nevytahujeme, pokud to není nutné, maximálně ránu šetrně očistíme vodou, pokud jde například o kameny a štěrk. Zafixujeme a voláme záchrannou službu, nebo s pacientem sami jedeme do nemocnice.

Jak pacientovi uleví záchranná služba?

Postup by byl stejný, ale mohou ještě zavést flexilu a nasadit léky na bolest, což je určitě potřebné. Flexila je pro zajištění žíly - kovová jehlička, která se následně z žíly vyndá a zůstane v ní jen umělohmotná trubička, kterou se pacientovi aplikují analgetika.

Jaká je doba hojení?

Záleží na místě zlomeniny, ale bývá to od dvou týdnů až do několika měsíců.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články