Záchranářka radí: Jak ošetřit popáleniny z horké vody či ohně a kdy je nezbytné vyhledat lékaře?

Jak ošetřit popáleniny z ohně či horké vody? Záchranářka radí, kdy je nutné vyhledat lékaře
Zdroj: Pixabay.com

Horká voda při vaření i letní táborák - tam všude hrozí riziko popálenin u malých dětí. Kdy volat záchrannou službu? A jak tenká je v případě popálenin hranice mezi neškodným letním úrazem a zraněním se smrtelnými následky? Michaela Vaňková ze záchranné služby vám dá několik praktických tipů, jak v krizové situaci postupovat.

Veronika Nováková
Veronika Nováková 13. 06. 2022 12:00

Popáleniny vznikají během letních prázdnin raz dva. Stačí sekunda na to, aby dítě na táboře vrazilo do hrnce s vařící polévkou, přeskakovalo táborák během opékání špekáčků, nebo se doma nedopatřením spálilo během vaření u sporáku.

Jak s popáleninami různých stupňů naložit radí čtenářům webu Lifee.cz Michaela Vaňková, která má devět let praxe u rychlé záchranné služby. Důležité je chlazení. Záchranka možná přijede dřív, než to začnete řešit. Rozhodně sundat oděv ze zasažené části těla, ovšem za předpokladu, že nepotrháte spálenou kůži - to už přenechte chirurgům," radí Michaela.

Je nějaký rozdíl mezi popáleninou, kterou způsobí horká voda, a tou, která je způsobená ohněm?

V zásadě ne. Následky bývají v obou případech velmi vážné. Čím menší dítě je prodělá, tím jsou popáleniny závažnější.

Záleží na procentu popálené kůže, že?

Ano, je to pravidlo devíti. Hlava a krk jsou devět procent, trup je 36 %, což znamená, že zepředu 18 % a záda také. Dále horní končetina 9 % a dolní 18 %. Pro srovnání, genitál a dlaň se rovná 1 %. To říkám zcela záměrně, protože u dětí do dvou let hrozí popáleninový šok s fatálním koncem už v rozsahu 5 %, a to do 48 hodin od nehody.

5 procent? To je hrozně málo.

Je to tak. Čím menší dítě, tím je to horší. U dětí ve věku 2 až 10 let je to 10 %. U pubertálních dětí potom můžeme mluvit o 15 % kůže. Nad 15 let věku stačí 20 % těla a člověk už je v ohrožení života.

Když se něco takového stane, jak reagovat?

Zamezíme působení tepla. Uhasíme oheň a pokud je dítě popálené horkou vodou, tak z něj okamžitě sundáme oděv. Následně dítě umístíme pod studenou vodu. Chlazení se obecně doporučuje, ale tady také pozor. Můžeme způsobit i podchlazení. Dítě bych osprchovala chladnou vodou, ale určitě bych ho tam nedržela až do příjezdu záchranky.

Ránu bychom měli následně překrýt?

Důležité je právě to chlazení. Záchranka možná přijede dřív, než tohle začnete řešit. Rozhodně sundat oděv ze zasažené části těla, ovšem za předpokladu, že nepotrháte spálenou kůži - to přenechte chirurgům. Zásadou je také sundat všechny šperky, které mají malé děti v oblibě. Malé holčičky už například nosí náušničky.

Jak probíhá rekonvalescence popálenin? Jak je doma nejlépe ošetřovat?

Každá popálenina je problém, protože se hojí jizvami - pokud se vůbec zahojí. V případě malých dětí navíc organismus dál roste, takže jizva se příliš neroztahuje. Jizvy bych doporučovala promazávat, ale léčba je opravdu dlouhodobá. Když jde o větší procento kůže, potom je dítě v nemocnici odkázané na ventilátor. Rána se sterilně kryje, což udělá také záchranka, která přijede na místo nehody - aplikuje analgetika a pacienta odveze na chirurgii.

Jak reagovat, když jde jen o menší nehody? Kdy například dítě sáhne jedním prstem na sporák?

Pokud není nutné volat záchrannou službu, doporučovala bych prst co nejvíce chladit - klidně i dvě hodiny. I když sundám prst z plotýnky, trouby, nebo žehličky, teplo působí pořád dál. Potom bych možná promazala vazelínou nebo jiným mastným krémem z lékárny.

Vyhodnotí vůbec laik správně míru rizika?

Máme čtyři stupně popálenin: následkem prvního je zarudnutí pokožky, ale u druhého už vzniká puchýř. Ten se musí chladit, ale také sterilně krýt a rozhodně nepropichovat, protože hrozí infekce - a vyhledala bych lékaře. Pokud jde o druhý stupeň popáleniny, už by ji měl vidět chirurg. Ve třetím stupni je pokožka bledá a ve čtvrtém už hrozí zuhelnatění.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články