Záchranářka radí, jak postupovat při otravě houbami: Ihned vyhledejte lékaře, čas hraje klíčovou roli

Záchranářka radí, jak postupovat při otravě houbami: Ihned vyhledejte lékaře, čas hraje klíčovou roli
Zdroj: Pixabay
Hřib satan (viz foto) je jedovatý. V porovnání s jedlým kovářem má světlejší klobouk (často až bílý)......a na třeni červenou síťku. Také je mnohem vzácnější.Jedlý hřib kovář má oproti tomu klobouk spíše hnědý......a na třeni červené šupiny.+ 24 fotek+ 25 fotek

Houbařská sezona je v plném proudu, jenže sbírat (a konzumovat) houby nepřináší jen potěšení. Snadno se může stát, že sáhnete po houbě, která je jedovatá. Magazín Lifee.cz proto oslovil záchranářku Michaelu Vaňkovou, která vám poradí, jak postupovat v případě otravy houbami. A upozorňuje také na to, že otrávit se můžete i houbami jedlými.

Veronika Nováková
Veronika Nováková 12. 09. 2022 17:00

Podle záchranářky Michaely Vaňkové se pravá otrava houbami projevuje silnými zažívacími obtížemi, v jejichž důsledku může dojít k dehydrataci organismu. Výjimkou nejsou ani neurologické potíže, jako závratě či ztráta zraku. Zásadní veličinou je přitom čas.

„Pokud si nejsme jistí, jaké houby jsme konzumovali, ihned vyhledáme lékaře, oddělení interny, anebo voláme záchranku. Ideálně s sebou vezmeme také vzorek, ať už hub samotných, nebo zvratků," radí záchranářka. „Nemocnice jsou na to připravené a vzorek usnadní práci lékařům, protože mohou diagnostikovat, o jaký druh toxicity jde," dodává Vaňková.

Co máme dělat, pokud máme podezření na otravu houbami?

Otravy z hub máme dvojího druhu, pravé a nepravé.

Co znamená nepravá otrava?

Jde vlastně o přecitlivělost organismu, protože houby samy o sobě jsou pro nás velmi těžkou potravinou. Znamená to, že i jedlé houby mohou snadno vyvolat zažívací potíže - nevolnost nebo zvracení. Proto by se ke konzumaci hub mělo přistupovat velmi opatrně. V případě této nepravé otravy ale není potřeba vyhledat lékaře.

Jaké jsou její příznaky?

Průjem nebo zvracení. Záleží na množství zkonzumovaných hub a také na aktuální kondici daného člověka. Když se přejíte houbami, bude vám špatně tak jako tak. Smaženici proto raději konzumujte v menším množství, než je vaše běžná porce.

Potom jsou ale ty pravé otravy - z hub, které jsou pro náš organismus toxické.

Ano, a to už je problém. Většinou se otrava projeví silnými zažívacími obtížemi a také křečemi. Pokud si opravdu nejsme jistí, jaké houby jsme konzumovali, hned vyhledáme lékaře, oddělení interny, nebo voláme záchranku. Ideálně s sebou vezmeme také vzorek, ať už hub samotných, nebo zvratků. Nemocnice jsou na to připravené a usnadní to práci lékařům, protože mohou diagnostikovat, o jaký druh toxicity jde.

Je vhodné doma vyvolávat zvracení?

Řekla bych, že je lepší nechat to na lékařích, ale určitou roli hraje také čas. Pokud jsme daleko od civilizace a nejsme schopní se do nemocnice dostat například do hodiny, asi by to vhodné bylo, protože houby ještě budou v žaludku. Pomůže například solný roztok, respektive vypít vodu s větším množstvím rozpuštěné soli.

Co se s člověkem děje v extrémních případech, kdy požil větší množství jedovatých hub?

Příznaky mohou být různé, ale takový člověk zpravidla trpí zažívacími potížemi, tedy průjmem, zvracením, nebo křečemi. Potom hrozí dehydratace, proto během průjmů a zvracení doporučuji neustále doplňovat tekutiny. Mohou se objevit také neurologické potíže, jako je ztráta zraku, nebo potíže s dýcháním. Časté bývají i závratě a v neposlední řadě kolaps organismu, zástava dechu a bezvědomí.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články