Recepty na nejlepší bramborové saláty: Rodinná tajemství členů redakce Lifee prozrazena

Recepty na nejlepší bramborové saláty: Rodinná tajemství členů redakce Lifee prozrazena
Zdroj: Freepik

V každé rodině se předává z generace na generaci jeden zaručený recept na bramborový salát, který je údajně ten nejlepší. V redakci jsem se proto rozhodli dát dohromady tipy z našich rodin a možná vás překvapí, jak moc se jednotlivé recepty liší. A co vy, dáváte do salátu uzeninu?

Kristina Vodičková
Kristina Vodičková 22. 12. 2022 09:00

Základem všech receptů jsou brambory a vajíčka, ale dál se v redakci se složením oblíbeného vánočního pokrmu názorově rozcházíme. Někteří do něj dávají kopu zeleniny, ale najdou se i milovníci uzenin a odlehčené verze bez majonézy. Nechte se inspirovat tipy z redakce.

Markéta Behinová, šéfredaktorka Lifee

Základem našeho bramborového salátu jsou především dobré brambory. Nekupujeme je náhodně v obchodě, ale ze statku od farmáře, a pytle máme naskladněné po celou zimu. Do našeho salátu patří vařená kořenová zelenina - mrkev, celer, petržel, dále cibule, hrášek, majonéza, hořčice, sůl, pepř, nasekané kyselé okurky a lák z nich na dochucení. Podle chuti špetka cukru na sražení kyselosti.

Kromě Vánoc u nás bramborový salát nechybí na žádné rodinné oslavě a občas si ho dopřejeme i v průběhu roku. Většinou jako přílohu ke smaženým řízkům, zbytek pak skončí klasicky na chlebíčkách.

Kristina Vodičková, zástupkyně šéfredaktorky Lifee

U nás v rodině se bramborový salát také vyvíjel podle chutí jednotlivých členů. Už před lety tak maminka ze salátu vyřadila mrkev a hrášek, protože jsme ho stále preparovali. Stejně dopadla i cibule, která se těžko tráví. Náš recept je víceméně klasika z brambor, vajec, majolky, kyselých okurek, uzeniny, hořčice a láku z okurek. Salát neděláme jen na Vánoce a milujeme ho i v průběhu roku. Někomu by tam mohla chybět ta zelenina, tak aspoň je tam ta kyselá okurka, ne?

Veronika Nováková, redaktorka Lifee

Náš bramborový salát se konzumuje za tepla, ale odležený je výborný i za studena. Kdo sleduje pořad Kluci v akci, tak nedávno byli ve Vídni a právě tento náš rodinný recept zde připravovali. Je bezmasý, tedy vhodný pro vegetariány, pokud nahradíme sádlo rostlinnou alternativou.

Brambory ve slupce uvaříme a ještě za tepla je oloupeme. Na kostičky nakrájíme vejce natvrdo a vařenou mrkev. K tomu přidáme uvařený zelený hrášek, najemno nakrájenou cibuli a také kyselé okurky dle libosti. Dále cibulku osmaženou na sádle, osolíme a opepříme.

Nyní si připravíme zálivku. V kastrolku svaříme žufánek vývaru, lžíci hořčice a trochu octa. Zálivkou přelijeme bramborovou směs, promícháme a dochutíme dle libosti. Možno ještě okyselit lákem z okurek.

Kristýna Nováčková, redaktorka módy a kosmetiky Lifee

Recept na náš bramborový salát pochází už od mojí prababičky. Od ní ho přejala moje babička a pak i moje maminka. Je to poněkud dietnější verze, než na kterou jsou lidé běžně zvyklí, protože se do něj nedává majonéza. V salátu jsou pouze vařené osolené brambory, vejce natvrdo, kyselá okurka a její lák, máslo, cibule, hořčice, sůl a pepř. Salát u nás v rodině milujeme a jen tak pro chuť jsme schopni ho jíst i celý týden.

Tereza Švandová, editorka a redaktorka Lifee

U nás se vždycky jedla odlehčená forma tohoto salátu, protože obecně nemáme moc v oblibě tučná jídla a majonézu zvlášť. Do bramborového salátu se tak u nás dává místo majonézy kombinace zakysané smetany a bílého jogurtu. Nesmí samozřejmě chybět vajíčka natvrdo, dušená zelenina včetně hrášku a nastrouhané jablko, které salátu dodá ten pravý říz. Salát nám sice nikdy nevydrží do Silvestra, ale to nás nemrzí. Ono už 26. prosince ho nikdo nechce vidět ani namalovaný.

Imrich Rešeta, editor Lifee

My se držíme prosté, ale chutné klasiky, která se od mého dětství změnila snad jenom jednou. Před lety totiž majonéza ustoupila bílému jogurtu a teď je používáme půl na půl. Zbytek tvoří brambory, vejce natvrdo, hrášek, sůl a pepř. A to je všechno. Máma zkoušela zařadit do salátu také tvrdý sýr nebo červenou cibuli. Nebylo to špatné, ale pak se vrátila ke klasice zjemněné již zmiňovaným bílým jogurtem.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články