Nejlepší houbová smaženice: Houby nemyjte vodou, jen je zlehka očistěte a připravte na sádle

Vracíte se z lesa s košíkem plným hub? Připravte si čerstvou smaženici, která krásně provoní celou kuchyň. Jde o jednoduchý a moc chutný recept.

Jana Jánská
Jana Jánská 23. 08. 2023 17:00

Když si z lesa přinesete houby, jen je otřete utěrkou nebo oškrábejte nožem. Nedoporučuje se mýt je třeba pod tekoucí vodou. Houby pak nasají spoustu tekutiny a změní se jejich struktura.

Jak připravit houbovou smaženici

Do houbové smaženice se často dává utřený česnek. Pokud se bojíte, že by přehlušil chuť a vůni hub, použijte ho jenom trošku. Obejdete se ale i bez něj. Na tento recept budete potřebovat:

  • houby (nejlépe více druhů)
  • cibule
  • sádlo
  • česnek
  • drcený kmín
  • vejce (na 1 porci 1 vejce)
  • sůl

Na sádle zpěníme nakrájenou cibuli a když zrůžoví, nasypeme na ni houby pokrájené na kousky velké asi 2x2 cm. Pokud jsou houby velmi suché, malinko je podlijeme, stačí 1-3 lžíce vody.

Houby dusíme na mírném ohni asi 10 minut, pak je osolíme a okmínujeme. Podle chuti přidáme utřený česnek a necháme přejít varem. Následně přidáme rozšlehaná a lehce osolená vejce. Za stálého promíchávání smažíme, dokud se vejce nesrazí. Houbovou smaženici podáváme s chlebem.

Zdroj informací:
Toprecepty.cz: Houbová smaženice
Zdroj fotografie:
se souhlasem Toprecepty.cz

Související články

Další články