Fit a krásnátestovánísoutěže

Nevíte, co s úrodou šťavnatých jablíček? Zkuste domácí mošt nebo křížaly jako od babičky

Nevíte, co s úrodou šťavnatých jablíček? Zkuste domácí mošt nebo křížaly jako od babičky
Zdroj: pixabay.com
Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín Lifee.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Pro nás Středoevropany jsou jablka nejpřirozenější superpotravina. Organismus je na ně od malička zvyklý a jejich živiny dokáže snadno vstřebat do posledního mikrogramu.

Jana Šulcová 15. září 2020

Máte-li to štěstí a voňavá jablíčka vám dozrávají na zahradě, dobře víte, co starostí to dá, když úrodu nestačíte všechnu sníst. Zimní odrůdy se dají uskladnit, ale jsou i jablíčka letní, která nevydrží déle jak několik dní, a podzimní, jež musíte zkonzumovat nejdéle do Vánoc. Pojďme zkusit čarovat s nadúrodou a připravíme si báječné polotovary, se kterými vydržíme do příští sezony.

Nasušíme křížaly

Křížaly dělávaly už naše babičky a i dnes je zvládne úplně každý. Stačí jablka umýt, nakrájet na tenké plátky a potom na teplém vzduchu, v sušičce nebo v troubě při 50 ℃ sušit tak dlouho, dokud nebudou křupavé. Suší se jablíčka neoloupaná, ale zbavená jádřinců. Tvrdé slupičky, které by v plátcích zůstaly, jsou nepříjemné a zvlášť dětem vadí.

Švestková hitparáda: Vyhrají letos buchty, koláč anebo dáte šanci nákypu?
Mohlo by Vás zajímat:

Švestková hitparáda: Vyhrají letos buchty, koláč anebo dáte šanci nákypu?

Vylisujeme mošt

Sklenku moštu si můžete vyrobit doma, ale ani ten nejvýkonnější odšťavňovač či lis nevymáčkne z jablek všechnu šťávu. Na větší objem moštu doporučujeme využít moštárnu či pálenici, kde mají profesionální přístroje, které dužninu důkladně vyždímají. Aby vám mošt vydržel déle než pár dnů, musíte ho buď zamrazit, nebo ještě lépe pasterovat stejně, jako zavařujete například okurky. Čerstvý, neošetřený mošt je velmi chutný, ale rychle kvasí!

Rozmixujeme přesnídávku

Nejenom malé děti milují jemné ovocné přesnídávky. I jejich výroba je maximálně jednoduchá, ale výsledná chuť předčí všechna očekávání. Jablka stačí opláchnout, oloupat a vykrájet jádřince. Nastrouhejte je nebo nakrájejte na menší kousky a krátce poduste. Jablečný kompot rozmixujte a máte hotovo! Hotové pyré můžete ochutit skořicí nebo do mixéru přidat hrušky, banány, maliny nebo třeba i meruňky. Čerstvé vydrží v chladničce jen pár dnů, ale větší množství je třeba sterilizovat podobně jako marmelády zhruba 20 minut.

Baculka dýně: Skvěle chutná pečená, vařená i na sladkém koláči
Mohlo by Vás zajímat:

Baculka dýně: Skvěle chutná pečená, vařená i na sladkém koláči

Plátky místo cukrátek

Velkou radost uděláte dětem jablečnými placičkami. Stačí hotové pyré nalít ve vrstvě vysoké zhruba 5 mm na silikonovou vrstvu do sušičky nebo na pečicí papír do trouby a při 50 ℃, abyste nezničili vitamíny, péct zhruba 10 hodin. Neměly by být příliš mokré, ale i tak budou trošku lepit.

Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín Lifee.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Další články

Zavří­t reklamu