Čtvrthodinka chůze stačí: Báječná fakta, proč je procházka tím nejlepším nápadem

Čtvrthodinka chůze stačí: Báječná fakta, proč je procházka tím nejlepším nápadem
Zdroj: Profimedia.cz

Každodenní procházka je jednou z mála pohybových aktivit, které nám v době lockdownu zbývají. Právě chůze je však přirozený pohyb, který odborníci doporučují nejvíce. Studie dokonce uvedla, kolik minut denně stačí, abyste se dostali do psychické i fyzické pohody a prodloužili si život.

Jana Jánská
Jana Jánská 12. 03. 2021 10:30

Podle výzkumníků z Univerzitní nemocnice v Dijonu, Lyonské univerzity a Regionálního centra prevence rakoviny a Univerzity Jeana Monneta z Francie je efektivita chůze coby pohybové aktivity jednoznačně prokázaná. Jedna z jejich studií byla publikována v British Journal of Sports Medicine.

Účastníci studie ve věku šedesát let a více dostali za úkol, aby každý den věnovali patnáct minut právě "obyčejné" chůzi. Výsledek následného zdravotního zkoumání ukázal, že se u těchto jedinců snížilo riziko úmrtí až o 22 procent ve srovnání s lidmi, kteří vůbec necvičí, v práci sedí a nemají žádnou fyzickou aktivitu. Jinými slovy, pouhá čtvrthodinka denně výrazně prodlužuje život. A jaká jsou další báječná fakta o chůzi a procházkách?

Díky lockdownu je chůze ještě zdravější

Nedostatečný pobyt na čerstvém vzduchu zapříčiňuje špatnou náladu, nevrlost, nekvalitní spánek nebo sklony k nesprávné funkci metabolismu. Teď je procházka pod širým nebem ještě o chloupek zdravější. Uzávěra Česka, která tolik dopadá na psychiku lidí, má totiž jeden nečekaný pozitivní důsledek - čistší ovzduší.

Podle meteoroložky Dagmar Honsové je to znát především ve velkých městech, kde nejezdí tolik aut a linky MHD jsou mnohdy omezené. Skvělé ovzduší pro procházku nás podle ní čeká právě o tomto víkendu. "V nejbližších dnech se nám bude dýchat krásně – protože bude zesilovat vítr, srážek bude dost a automobilová doprava poklesne," uvedla pro web eXtra.cz.

Svižná chůze je lepší než loudavá

Někteří lidé si stěžují, že je z chůze bolí záda. To skutečně může být pravda, ale většinou jde o důsledek pomalé chůze třeba v podobě "courání" po obchodních centrech. V tomhle ohledu je vlastně báječnou zprávou, že nákupní centra jsou zavřená. Odpadá tak loudání kolem výloh. Pokud totiž chodíme pomalu, váha těla snadněji padá na šlachy a ne na svaly. Šlachy tak "taháme" nesprávnými směry a začnou bolet.

Naopak napřímená a svižná chůze svaly využívá lépe. Při svižné chůzi jsme naopak díky rychlejšímu a pravidelnému pohybu napřímení, což prospívá nejen zádům, ale i spalování kalorií. Pamatujte, že velmi svižnou chůzí můžete spálit až 300 kalorií za hodinu. Zkuste také během procházky měnit tempo. Zpočátku jděte pomaleji a poté přidejte do kroku. Až se unavíte, můžete opět zpomalit. Tímto způsobem střídejte intervaly svižné a odpočinkové chůze, která vám pomůže spálit ještě více kalorií.

Podvečerní procházka je ideální

Odborníci doporučují procházku každý večer před spaním. Po večeři si vyčistíte zuby, aby vás nehonila mlsná, vyřídíte poslední nezbytnosti, vypnete telefon a vezmete vaše blízké ven. Pobyt venku, a to i v nepříznivém počasí, pomůže vašemu tělu vyrovnat se s různými viry, bakteriemi a škodlivými látkami. Vaše tělo se tak stává přirozeně odolnější.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články