Německé Zimtsterne, rakouské Išlské dortíčky, italské Florentýnky. Inspirujte se cukrovím ze zahraničí

K Vánocům neodmyslitelně patří i skořice.
Zdroj: Pixabay.com

Už pomalu přemýšlíte, jaké druhy cukroví budete letos péct? Inspirujte se tím, co se nejčastěji objevuje na slavnostních stolech v jiných evropských státech.

Ludmila Vajdová
Ludmila Vajdová 27. 11. 2019 13:12

Rakouské Išlské dortíčky

Dostaly jméno podle lázeňského města Bad Ischl, které leží ve spolkové zemi Horní Rakousy. Išlské dortíčky byly tak vyhlášené, že se dovážely na vídeňský dvůr, na stůl císaře Františka Josefa I. Stanou se i u vás doma vyhlášenou stálicí mezi vánočním cukrovím?

Ingredience na těsto: 210 g hladké mouky, 70 g moučkového cukru, 40 g loupaných mletých mandlí, 20 g kakaa, 140 g másla, na špičku nože vanilky (případně vanilkový cukr), na špičku nože mleté skořice, trošku strouhané citrónové kůry

Krém: 100 g moučkového cukru, 150 g mletých lískových ořechů, 3 žloutky, špetku vanilky, 20 g rybízové marmelády, lžíce rumu

Poleva: 100 g čokolády na vaření, 100 g másla, loupané půlené mandle na ozdobu

Postup: Smíchejte mouku, cukr, mleté mandle, kakao, vanilku, skořici a citronovou kůru. Nakrájejte máslo na kousky a spolu se suchými ingrediencemi vypracujte těsto. Odložte do lednice na jednu hodinu odpočinout. Poté z těsta vyválejte plát vysoký asi 4 mm a vykrajujte kolečka o průměru cca 5 cm. Pokládejte na plech vyložený pečícím papírem a pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 8 minut do růžova. Vrchní část nejdříve ozdobte čokoládovou polevou a mandlí, pak k sobě vždy dvě kolečka slepujte krémem.

Italské Florentýnky

Biscotti Fiorentini pochází z italské Florencie. Užijte si chuť mandlí, čokolády a kandovaného ovoce s jemnou příchutí karamelu.

Ingredience: 120 g nahrubo nasekaných ořechů nebo plátků mandlí, 120 g kandovaného ovoce, 50 g másla, 50 g medu, 70 ml smetany ke šlehání, 100 g cukru krupice, 30 až 60 g hladké mouky dle potřeby, 250 g hořké čokolády s vyšším podílem kakaa

Postup: Do malého hrnce dejte máslo, smetanu, med a cukr a za občasného míchání přiveďte k varu. Poté stáhněte na mírný plamen a za stálého míchání vařte 5 minut. Dávejte pozor, aby se tekutina nezačala připalovat. Následně sundejte hrnec ze sporáku a přidejte mandle nebo ořechy, kandované ovoce a postupně i mouku. Mouku přisypávejte opatrně a dle potřeby, aby výsledná konzistence byla lepivá a polotekutá. Čím méně mouky přidáte, tím více vynikne karamelová chuť cukru. Řádně těsto promíchejte. Na plech vyložený pečícím papírem pokládejte kávovou lžičkou vytvořené hromádky. Ty na plechu ještě zploštěte do placky. Pozor! Hromádky dávejte daleko od sebe, protože těsto se během pečení rozteče do stran.

Pečení probíhá ve dvou fázích. Nejdříve vyhřejte troubu na 170 °C a při této teplotě pečte 5 minut. Během této doby získají okraje Florentýnek zlatavou barvu. Potom snižte teplotu trouby na 140 °C a dopečte dalších 5 minut do zlatova (liší se podle typu trouby, takže cukroví hlídejte). Florentýnky nechte vychladnout a zatím si rozpusťte čokoládu ve vodní lázni. Spodní stranu cukroví namáčejte do čokolády a nechte zaschnout. Uložte v chladu.

Německé Zimtsterne

Úžasně chutné mandlovo-skořicové hvězdičky, které mají původ na jihu Německa. Polévají se bílkovou polevou.

Ingredience: 300 g mletých mandlí (případně lískových ořechů), 120 g moučkového cukru, 2 bílky, půl lžičky skořice (německy Zimt), dle chuti trochu citrónové kůry

Bílková poleva: 150 g moučkového cukru, 1 bílek, pár kapek citrónové šťávy

Postup: Vyšlehejte cukr s bílky v tuhý sníh. Poté do sněhu opatrně zapracujte ostatní suroviny. Těsto zabalte do fólie a dejte minimálně na jednu hodinu odpočinout do lednice. Následně z těsta vyválejte plát silný 0,5 až 1 cm a vykrajujte hvězdičky. Těsto se hodně lepí, takže si práci ulehčíte, jestliže budete plát válet mezi dvěma fóliemi, aby se těsto nelepilo na váleček. Vykrajovátko pokaždé vložte do misky s moučkovým cukrem a vykrojené tvary přeneste na plech vyložený pečícím papírem pomocí podebrání nožem. Nůž před každým přenášením těsta namáčejte do vody, abyste předešli nalepení těsta.

Teď si připravte bílkovou polevu. Vyšlehejte bílek s cukrem a citrónovou šťávou. Štětečkem potřete každou hvězdičku polevou a dejte péct. Pečte při 150 °C přibližně 10 až 15 minut, až začnou mít okraje zlatavou barvu. Cukroví uložte do chladu a nechte několik dnů rozležet.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články