Láska prochází žaludkem: Když mu chcete připravit afrodiziakální valentýnské menu

Co jíst na svátek svatého Valentýna?
Zdroj: Profimedia
Co jíst na svátek svatého Valentýna?Celer patří také mezi afrodiziaka.Ústřice a sklenka sektu jdou k sobě dokonale.Čokoláda k Valentýnu prostě patří.+ 1 fotka+ 2 fotky

Chcete si letos na svátek zamilovaných přichystat nezapomenutelný večer? Pak sáhněte po ingrediencích ze seznamu afrodiziak. Jejich název je odvozen od jména řecké bohyně lásky, krásy a plodnosti Afrodité a už od dob starověkého Řecka se hovoří o jejich příznivém vlivu na sexuální apetit. Přečtěte si, která to jsou a jak z nich za pár minut připravit slavnostní menu plné vášně.

Petra Járková
Petra Járková 14. 02. 2019 10:00

Mezi nejznámější afrodiziakální sladkosti patří jahody, banány a čokoláda. Probudit vášeň dokáží i mořské ryby jako tuňák, losos a vybrané plody moře. Mezi nejoblíbenější patří kaviár a ústřice, které si prý v hojném množství dopřával známý milovník Casanova. Doslova okořenit večer si můžete díky chilli. Dbejte ale na vhodně zvolenou míru pálivosti, aby romantika neskončila v slzách. Probudit vášeň pomůže také zázvor, skořice a vanilka. Tyto ingredience mají výraznou chuť i aroma, můžete je proto zakomponovat jak do pokrmů, tak je použít třeba i k navonění těla.

U romantické večeře by určitě neměla chybět sklenička vína, která vás i partnera příjemně uvolní. Mnoho lidí se po skleničce dobrého pití cítí více sexy, což během oslav svatého Valentýna určitě není na škodu. Sommelier společnosti BOHEMIA SEKT David Král doporučuje vína, která jsou pro tuto příležitost vhodná: „Osobně bych preferoval šumivá vína ve variantě rosé, růžová barva je přímo spojená s romantickou atmosférou. V tichých vínech bych se orientoval na odrůdy, které jsou více ovocného charakteru, který potěší jak pány, tak samozřejmě i dámy. Například Habánské sklepy Chardonnay pozdní sběr 2017 nebo Víno Mikulov Sommelier Club Svatovavřinecké rosé 2016 pozdní sběr jsou skvělou volbou pro romantický večer.“

Nejznámější afrodiziaka:

• Čokoláda

• Ústřice, losos, tuňák

• Lanýž

• Hummus

• Meruňky, broskve, banán, granátová jablka, fíky, datle, citrusy

• Chřest, celer, mrkev

• Skořice, oregano, hřebíček, chilli, vanilka, rozmarýn, máta, pepř, šalvěj, koriandr, aloe vera, muškátový oříšek

• Mandle, pistácie, kokos

Tipy na smyslné valentýnské pokrmy:

Tatar z tuňáka s avokádem a zázvorem

Ingredience:

200 g steaku z tuňáka

100 g zralého avokáda

1/2 lžičky strouhaného zázvoru

¼ šalotky

2 lžíce citronové šťávy

Chilli

Sezam

Sójová omáčka

Pažitka

Mořská sůl, pepř

Olivový olej

Bageta

Postup:

Nadrobno pokrájejte šalotku a nastrouhejte oloupaný zázvor. Očištěný tuňákový filet nakrájejte na co nejmenší kostičky. Smíchejte s nastrouhaným zázvorem, lžičkou sezamu, pažitkou, chilli a lžící citronové šťávy. Zakápněte lžičkou oleje a sójové omáčky, dochuťte solí a pepřem. Avokádo nakrájejte na drobné kostičky, pokapejte zbytkem citronové šťávy, osolte a opepřete. Připravený tatar vytvarujte pomocí formičky, ozdobte avokádem, chilli nebo pažitkou. Podávejte s opečenou bagetou.

Tip sommeliera Davida Krále: Habánské sklepy Ryzlink rýnský 2017 pozdní sběr. Vytvoří krásnou kombinaci díky svěžesti a ovocnosti ryzlinkového vína, které tak výborně dobře doplní pokrm z tuňáka s výrazným kořením.

Ústřice na evropský způsob

Ingredience:

12 ks syrových ústřic

1 ks citronu

Postup:

V této variantě syrové ústřice jednoduše pokapeme citronem a při konzumaci vysrkneme z lastury. Důležité je polknout ústřici vcelku a nepřekousnout ji. Jen ji chvíli podržte v ústech, aby mohly všechny chutě vyjít na povrch.

Tip sommeliera Davida Krále: Bohemia Sekt Prestige Chardonnay brut. Spojením suchého šumivého vína a ústřice dosáhnete skvělé kombinace svěžesti sektu a čerstvosti ústřic. Jedná se o světově oblíbenou kombinaci.

Čokoládová pěna s chilli

Ingredience:

Pěna:

170 g čokolády

3 ks žloutků

2 lžíce cukru krupice

½ chilli papričky

120 ml smetany ke šlehání

Sůl

Ozdoba:

Proužky chilli papričky

Kakao

Postup:

Čokoládu nalámejte na kousky a rozehřejte ve vodní lázni. Žloutky vyšlehejte s cukrem do pěny. Chilli papričku nakrájejte a rozmělněte v hmoždíři.

Zvlášť ušlehejte smetanu do polotuha. Jakmile bude čokoláda rozpuštěná, sejměte ji z plotny a nechte mírně vychladnout. Vmíchejte do ní chilli papričku a sůl, vše pak promíchejte s vyšlehanými žloutky. Opatrně zatřete ušlehanou smetanu.

Pěnu rozdělte do připravených pohárků a nechte přes noc ztuhnout. Hotový dezert můžete dozdobit proužky chilli papričky a kakaem.

Tip sommeliera Davida Krále: Habánské sklepy Merlot 2015 pozdní sběr. K dezertům z čokolády je nejlepší dobře vyzrálé a plné červené víno, což nám přesně tento Merlot splňuje.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články