Svařené víno: Co vypít a co raději vylít, až se stánkař nebude dívat

Dobrý svařák v klasickém hrnečku zahřeje nejlépe.
Zdroj: unsplash.com
Svařené víno může být jak bílé, tak červené.Návodů jak si ho připravíte doma sami je na internetu více než dost.Na vánočních trzích je svařák skoro povinnost.Nejpopulárnější je i mezi zimními rekreanty na horách.+ 2 fotky+ 3 fotky

Dělení vína podle: „Dá sa, nedá sa a dá sa svařit.“ neplatí. Abyste měli ze svařáku požitek a nebalamutili chuťové buňky sladkým patokem, tak i zde musí být základ kvalitní.

Beatrice Dandová
Beatrice Dandová 15. 12. 2018 17:24

Ať už na procházce městem, nebo na horské chatě, svařené víno je nejčastější volbou. Ačkoliv je alkohol na sjezdovce nebezpečný, z průzkumů vyplývá, že zcela se alkoholu vyhýbá pouze každý šestý horský rekreant. 36 procent snowboardistů a lyžařů volí právě tento horký nápoj, aby se jim rozproudila krev v žilách.

Na internetu na vás čeká spousta „udělej si sám“ návodů jak vyrobit svařené víno. Také stánkoví prodejci kolikrát volí vlastní „speciální“ způsoby přípravy. Ale i oni musí (ehm, měli by) dodržovat jistá pravidla.


„Glühwein“, jak by měl být svařák správně označován, je aromatizovaný vinný nápoj získaný výhradně z bílého či červeného vína a cukru, aromatizovaný hlavně hřebíčkem a skořicí. Vína zde musí být přítomno minimálně 50 procent a alkoholu 7 procent objemových.




A co na to vinaři? Berou svařené víno jako „prznění“ toho klasického? Většina z nich proti svařáku mnoho výhrad nemá. Uznávají, že je to skvělá věc pro zahřátí po dlouhé zimní procházce nebo zpříjemnění předvánočního času na trzích ve městě. Původní charakter vína je zde potlačen na úkor různých dochucovadel, sladidel a dalších přidaných ingrediencí.


Dokonce i vinaři tedy pijí víno svařené, ale honem dodávají, že neplatí, že jestli vám v lednici trčí levné víno, dá se už jen svařit. I tady musí být základ kvalitní. Tedy pokud nechcete do hrnečku nasypat tunu skořice, hřebíčku, citronu a všeho možného jen proto, abyste přebili nevalnou chuť samotného nápoje. Od čeho dát kompletně ruce pryč jsou již předem namíchané směsi prodávané v supermarketech.


Chuť nápoje se bude odvíjet i od pohárku ve kterém vám bude nápoj servírován. Největším „eklem“ jsou plastové kelímky. Rozehřátý plast může napáchat mnoho škody jak na tom, jestli si pochutnáte, tak na tom, že se do samotného nápoje uvolní nějaké fajn věci, které plast obsahuje. Pokud nemáte rukavice, shoří vám prsty, pokud je máte, kelímek vám nejspíš vyklouzne. Plast je zkrátka past.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články