10 tipů, jak si doma ulevit od spálenin způsobených sluncem: Pomůže jogurt, vitamín E i okurka

10 tipů, jak si doma ulevit od spálenin způsobených sluncem: Pomůže jogurt, vitamín E i okurka
Zdroj: Freepik

Příští týden nás čekají tropické teploty a s nimi poroste i riziko spálenin od sluníčka. Pokud se vám něco takového přihodí, máme pro vás deset tipů, jak se v klidu domova zbavit nepříjemných průvodních pocitů.

Tereza Švandová
Tereza Švandová 11. 06. 2021 09:00

Je to hned. Člověk se chvíli zdrží na sluníčku a už se mu pokožka zabarví do červena a začne pálit. Zatímco tento jev můžeme jasně pocítit a pozorovat, nebezpečnějších důsledků spáleniny si ani nevšimneme.

UV zářením, které sluníčko vydává, poškozuje buňky a mnohonásobně tak zvyšuje riziko vzniku rakoviny kůže. Proto při pobytu na slunci vždy používejte opalovací krém s vysokým ochranným faktorem.

Pokud jsme se ale přeci jen spálili, máme pro vás deset rad, jak s nepříjemnými důsledky slunění zatočit. Zprávu přinesl server listu The Sun.

Tělové mléko po opalování

Jako první pomoc zkuste tělové mléko po opalování. V létě jsou jich plné drogerie, supermarkety a lékárny, takže nebude problém ho sehnat. Tyto krémy pomáhají regenerovat pokožku poškozenou slunečními paprsky a ulevují od pocitů pálení. Pokud máte možnost, vyberte si nějaký s aloe vera. Extrakt z této rostlinky výrazně zmírňuje projevy spálenin.

Ochlaďte postižené místo

Abyste si ulevili od pocitu pálení, postižené místo ochlaďte. Je jedno, zda použijete studený obklad, mraženou zeleninu v utěrce (mražené věci nikdy nepřikládejte přímo na pokožku!) či studenou sprchu. Možná bude třeba proces několikrát zopakovat, než se kůže zklidní.

Jogurt

Pokud máte rádi neobvyklá řešení, pak toto je jedno z nich. Na spáleniny pomáhá i obyčejný jogurt. Samozřejmě ho nebudete jíst, ale přiložíte ho na postižené místo. Pokožku údajně pomáhá hojit díky vyššímu pH.

Černý čaj

Další oblíbenou fintou je využití černého čaje. Vychlazený sáček nebo čaj aplikujte na popálenou pokožku. Kyselina taninová obsažená v černém čaji nejen pomáhá odvádět horkost z kůže, ale srovnává i hodnotu pH v místě spáleniny.

Zavodněte se

Když se spálíte, obvykle to jde ruku v ruce s dehydratací. Proto hodně pijte čistou chladnou vodu. Doplníte tak tekutiny, které jste ztratili pocením, a celkově tím pomůžete snížit tělesnou teplotu.

Mléko

Také odklady ze studeného mléka pomáhají léčit spáleniny. Mléko obsahuje vitamíny A a D, aminokyseliny, kyselinu mléčnou, tuky, syrovátku a kasein. Všechny tyto ingredience napomáhají regeneraci pokožky.

Léky proti bolesti

Pokud jsou spáleniny vážnější nebo je máte na větší ploše, není od věci vzít si léky proti bolesti. Ať už na bázi ibuprofenu nebo paracetamolu. Vždy si ale přečtěte příbalový leták. Obecně lze říci, že dospělý nesmí užívat víc než dvě tablety každých čtyři až šest hodin. Pokud máte extrémní pocit horkosti, otok nebo horečku, vyhledejte lékaře.

Krémy

Na trhu je k dostání přehršel krémů, které napomáhají hojení pokožky. Například krém na bázi hydrocortisonu uleví od pocitu pálení, svědění či otoku. Stejně jako mléko po opalování ani tyto přípravky ovšem nedokážou spravit poškozené kožní buňky, které stojí za vznikem rakoviny.

Okurka

Pomáhá zregenerovat oční okolí, tak proč by nepůsobila i proti spáleninám? Okurka obsahuje přírodní antioxidanty, které dokáží zchladit spálenou pokožku. Můžete ji buď jednoduše nakrájet na plátky a aplikovat, nebo ji rozmixovat na jakousi kaši a tou si postižené místo potřít.

Vitamín E

Krémy obsahující vitamín E nejsou skvělé jen pro hydrataci pleti, ale i v boji proti spáleninám. Tento antioxidant je známý svou schopností potlačovat zánět, takže prospěje i kůži spálené od slunce.

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Související články

Další články